Lifestyle > Zdravlje

Doktorka otkrila sve o ispitivanju VAKCINE protiv RAKA DOJKE: Prvi REZULTATI obećavajući

Reč je o prvoj od ukupno četiri faze studije, tokom koje nisu zabeležena neželjena dejstva

Izvor: K1info/nova.rs

29/01/2023 > 19:14

podeli vest:

Doktorka otkrila sve o ispitivanju VAKCINE protiv RAKA DOJKE: Prvi REZULTATI obećavajući
Foto: Pexels.com


Nedavno su naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu objavili ohrabrujuće rezultate ispitivanja vakcine protiv raka dojke.

U istraživanju u kojem je učestvovalo 66 žena, ispitivala se vakcina koja je imala zadatak da proizvede jedan dovoljno jak imuni odgovor kako bi na neki način sprečila dalju progresiju bolesti.

- Istaživanje je pokazalo da za sve pacijentkinje koje imaju agresivnu formu karcinoma dojke ova vakcina će imati primenu i benefite. Ono što je pokazalo istraživanje, pošto su ispitane žene u vremenskom periodu od 10 godina, 80 odsto je taj period ispitivanja preživelo. Primena će imati benefite kod agresivnih formi karcinoma dojki - rekla je doktorka Bajec u emisiji "Probudi se".

Ali ovo je tek prva faza studije, od ukupno četiri. I ova faza je ispitivala samo bezbednost vakcine i koja je najbolja doza prilikom njene primene. A rezultati koji su dobijeni, pokazali su da je vakcina potpuno bezbedna.

- U toj fazi se ispitivala samo bezbednost vakcine i koja doza bi bila najbolja. Važno je što se vakcina pokazala potpuno bezbednom. Neželjenih dejstva nije zabeleženo. To je dalo zeleno svetlo i veliku nadu da se ide u dalju fazu ispitivanja. Prvi rezultati su jako obećavajući - kaže dr Bajec.

Foto: Printscreen/Youtube

Doktorka Katarina Bajec

Vakcina se neće davati u preventivne svrhe.

- Negde suština ove vakcine je lečenje malignih bolesti. Nisu namenjene preventivnoj upotrebi. Maligne ćelije imaju tu sposobnost da zavaraju naš imuni sistem, samim tim naš organizam ne reaguje odmah. Na taj način dolazi do razvoja bolesti. Ovo je ozbiljan korak napred. Imunoterapija ima zadatak da maligne ćelije ne zbune naš organizam, već da naš organizam reaguje odmah - zaključila je doktorka Katarina Bajec.

 

Ostavite komentar