Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Ovo su najbolje EVROPSKE destinacije - za LJUBITELJE PIVA

Volite piva, a niste stigli na Oktoberfest - ne brinite, postoji još mnogo nezaboravnih pivskih destinacija

Autor: City magazine

30/09/2022 > 19:52

podeli vest:

Ovo su najbolje EVROPSKE destinacije - za LJUBITELJE PIVA
Foto: Pexels.com


Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo na odlazak u pab sa prijateljima i uživanje u pivu. Za ljubitelje ovog napitka to nije samo još jedn vid razonode, to je način života!Z

Neki nazivaju Minhen svetskom prestonicom piva. Ove godine će se legendarni Oktoberfest održati prvi put od 2019. godine i karte za različite festivalske manifestacije su već praktično rasprodate. No, ne bojte se, ako ne uspete da stignete do Minhena u oktobru, postoji mnogo drugih sjajnih evropskih gradova za pivopije u kojima ćete biti dobrodošli ove jeseni. U narednim redovima ćemo vam predstaviti neke od njih…

Bern (Švajcarska)

Foto: Pexels.com

 

Uprkos tome što je relativno mali grad, administrativni centar Švajcarske ima dovoljno jaku pivsku kulturu da se nađe na ovoj listi. Bern je dom za skoro 200 pivara i mikropivara, od kojih su mnoge u neposrednoj blizini centra grada (posebno oko najmodernije gradske četvrti Brajtenrajn).

Gde piti: Bilo gde, ako vam pivo dostave biciklom iz pivnice Kurbel Braeu.

Šta naručiti: Oberbottiger Kurbelbrau, mutno pivo koje je napravljeno bez filtracije, pasterizacije i stabilizacije.

Vroclav (Poljska)

Foto: Pexels.com

 

Poljska pivska kultura je legendarna širom Evrope, a grad Vroclav je najbolje mesto za pivo u zemlji (osim, ​​možda, Varšave). U poslednjih deset godina zabeležen je stabilan rast mikropivara u Vroclavu, pri čemu se većina njih nalazi u centru grada. Na gradskom trgu ćete pronaći tri najbolja: Brovar Złoti Pies, Bierhalle i Spiz pivara.

Gde piti: Browar Stu Mostów smatra se jednom od najboljih pivnica u gradu. Ona se nalazi na obodu centra grada, u blizini Varšavskog mosta.

Šta naručiti: Nigredo Chocolate Mint Foreign Ektra Stout je obavezna degustacija za sve one koji prvi put posećuju ovu pivnicu.

Bukurešt (Rumunija)

Foto: Pexels.com

 

Bukureštanska scena kraft piva se značajno proširila u poslednjih nekoliko godina, sa novim favoritima kao što su pivski brendovi Ground Zero i Berestroika. Kada se nađete u prestonici Rumunije, ne propustite šetnju starim delom grada, gde ima mnogo odličnih pivnica.

Gde piti: Naša preporuka je pab Bere şi Bere, u kome se služe piva najboljih mikropivara iz svih delova zemlje.

Šta naručiti: Bilo koje pivo brenda Capra Noastră.

Geteborg (Švedska)

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Pivo je nekada igralo ogromnu ulogu u ekonomiji Švedske, a mikropivare su dugo bile deo tradicije Geteborga. U međuvremenu je konkurencija Nemaca i Danaca dovela do opadanja švedske industrije piva, ali lokalna scena Geteborga nastavlja da napreduje. Moderan kvart Ringon sada je centar pivske scene ovog grada.

Gde piti: U mikropivari Två Feta Grisar, na levoj obali reke Jete.

Šta naručiti: Pivo Columbus, dvostruki IPA blage gorčine i s ukusom borovih iglica.

Plzenj (Češka Republika)

Foto: Pexels.com

 

Naravno, Prag je prilično magičan grad, ali da li ste bili Plzenju, još jednoj pivskoj centrali u Češkoj? Ovde je rođeno svetski poznata vrsta piva – pilsner. Grad je zadržao šarm starih vremena i nudi mnogo prilika da se upoznate sa njegovom (pivskom) istorijom. Organizujte obilazak pivara velikih brendova kao što su Pilsner Urquell i Gambrinus, a nađite vreme i za male pivare u okrugu Dobrani.

Gde piti: U mikropivari Rokycany U Stočesů, gde posetioci iz ogromne sale za goste mogu da gledaju kako izgleda proces pravljenja piva.

Šta naručiti: Pivo Stočeská 11, napravljeno od hmelja iz okoline grada Žatec u okviru istorijske pokrajine Bohemije.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar