Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Srbija dobija TOP TURISTIČKU DESTINACIJU - revitalizacijom će oživeti Ovčarsko-kablarska klisura

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri planira se izgradnja 4 hotela, saobraćajnice duge 10 km, parkinga, mosta i rehabilitacionog centara

Autor: Rina

25/09/2022 > 19:22

podeli vest:

Srbija dobija TOP TURISTIČKU DESTINACIJU - revitalizacijom će oživeti Ovčarsko-kablarska klisura
Foto: RINA


Revitalizacijom Ovčar Banje, Čačak, ali i čitava Srbija dobiće zavidan turistički lokalitet.

Planira se izgradnja ukupno četiri hotela na teritoriji Ovčarsko-kalarske klisure, od kojih će jedan biti visoke kategorije. Ono što se prvo radi i što je preduslov za sve ostalo jeste rekosnrtukcija prilaznog puta do vrha Kablara i izgradnja parking prostora.

- Ono što je u fazi realizacije, pre svega je završetak saobraćajnice u dužini od 10 kilometara ka vrhu Kablara, sa dva parkinga, koji su već izgrađeni prošle i tokom ove godine. Ono što nas očekuje ove u samoj Ovčar Banji jeste parcelacija, odnosno eksproprijacija zemljišta u dogovoru sa Eparhijom Žičkom i manastriom Blagoveštenje - istakao je gradonaelnik Čačka, Milun Todorović posle sastanka Radne grupe za revitalizaciju Ovčarkso-kablarske klisure.

Ovo je jedna od najvećih investicija koja je pokrenuta pre 4 godine zajedno sa Vladom Republike Srbije, a najkasnije do kraja sledeće godine trebalo bi da bude realizovana.

Planirana je i izgradnja mosta koja će spojiti levu i desnu obalu Zapadne Morave i na taj način povezati Čačak i Lučane. Očekuje se da bi u narednih deset dana trebalo da bude završen projekat sa građevinskom dozvolom za izgradnju RH centra.

Direktorka Zavoda za zaštitu prirode istakla je da će projekat revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure oživeti čitav ovaj predeo.

Foto: RINA

 

- Projekat je jako značajan zato što će oživeti ceo ovaj kraj, zato što će pružiti jednu novu, kvalitetniju dimenziju. Praktično kroz ovaj projekat, prikazaćemo sva naša prirodna dobra u ovom prostoru koja imamo - rekla je direktorka zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije, Marina Šibalić. 

- U skladu sa planskom dokumentacijom rade se razvojni projekti ovoga kraja, od vidikovca do različitih infrastrukturnih projekata. Zavod je uključen u sve to, kroz svoje uslove i sugestije za izradu projekata - dodala je Marina Šibalić.

 

 

 

 

Ostavite komentar