Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Koji su najbolji SAVETI za jeftina PUTOVANJA?

Ne brinite, poseta nekoj egzotičnoj destinaciji ili evropskoj prestonici ne mora mnogo da košta, niti morate osvojiti na lutriji

Izvor: K1info

Autor: Promo

01/03/2024 > 13:41

podeli vest:

Koji su najbolji SAVETI za jeftina PUTOVANJA?
Foto: Freepik.com/ustupljene fotogarafije


Da li maštate o putovanju u svoj omiljeni evropski grad ili na neku od egzotičnih destinacija ali vas brinu visoki troškovi putovanja? Ne brinite, poseta nekoj egzotičnoj destinaciji ili evropskoj prestonici ne mora mnogo da košta, niti morate osvojiti na lutriji kako biste se otisnuli na put.

Pravilnim planiranjem i pažljivim upravljanjem finansijama, možete ostvariti svoje snove čak i sa ograničenim budžetom. Predstavljamo vam nekoliko isprobanih saveta koji će vam pomoći da planirate odmor iz snova.

Napravite plan

Spontano putovanje je sjajno, ali ukoliko želite da putujete sa ograničenim budžetom važno je da napravite dobar plan.

Naravno, to ne podrazumeva da tačno isplanirate svaki sat putovanja, ali detaljan vodič poput toga šta ćete obići, da li su vam potrebne ulaznice ukoliko želite da posetite neki od muzeja, ili ćete radije grad obići kroz pešačku turu nego što ćete koristiti javni prevoz, je više nego poželjan.

Da li ste spremni da otkrijete destinacije u drugačijem svetlu?

Putovanje može biti nezaboravno iskustvo, ali visoke cene tokom turističke sezone znaju da budu pravi udarac na novčanik. Srećom, postoji način da uštedite novac i istovremeno uživate u svojoj avanturi.

Pre planiranja putovanja, uzmite u obzir najbolje vreme za posetu vašoj željenoj destinaciji, što često podrazumeva putovanja mimo praznične sezone u kasnu zimu ili u rano proleće ili jesen.

Foto: Freepik.com/ustupljene fotogarafije

 

Hoteli i avio-kompanije često snižavaju cene kako bi privukli putnike tokom ovog perioda, što vam omogućava dodatne uštede. Pa ukoliko želite da vaš budžet prilagodite i uštedite pogledajte na ovom linku https://www.esky.rs/avio-karte kako do povoljnih avio karata.

Ova taktika omogućiće vam da izbegnete gužve i skuplje cene, dok i dalje možete uživati u lepotama destinacije na koju ste se uputili.

Birajte povoljan smeštaj

Zamenite skupe hotelske apartmane za sobe u hostelu. Deljenje sobe samim tim deli i troškove, a zajedničke sobe sa krevetima na sprat pružaju priliku da upoznate ljude koji bi možda bili zainteresovani da istražuju zajedno s vama.

Druge odlične alternative su veb stranice poput AirBnB-a gde jednostavno rezervišete slobodnu sobu u kući ili stanu lokalaca. To će prepoloviti cenu i omogućiti vam autentičan uvid u stvarni život u gradu. Razmislite o svom domaćinu kao vašem ličnom turističkom vodiču, koji vam može pružiti savete za najbolje restorane i turističke atrakcije u gradu u koji putujete.

Možete čak boraviti kod porodice ili prijatelja. Obratite se ljudima koje poznajete ili planirajte putovanje negde gde sada žive vaši prijatelji ili školski drugovi - to vas može odvesti da posetite mesta o kojima nikada niste ni pomislili pre.

Kako spakovati sve što vam je potrebno, a zauzeti minimum prostora?

 

Kada se pripremate za putovanje, važno je da se pobrinete da ponesete sve što vam je potrebno kako ne biste morali da kupujete stvari dok ste daleko od kuće, osim možda nekoliko suvenira. Bez obzira na to kuda idete, ponesite bar jedan par farmerki, topao duks i vodootpornu jaknu za nepredvidive vremenske prilike i obavezno rezervni par obuće.

Pre nego što počnete da pakujete, napravite spisak svega što vam je potrebno tokom putovanja. To će vam pomoći da ne zaboravite ništa važno.Umesto da ponesete svaki komad garderobe koji imate, fokusirajte se na suštinske stvari koje će vam biti potrebne.

Bez obzira na destinaciju, uvek je pametno poneti odeću koja će vas zaštititi od nepredvidivog vremena. To može uključivati i slojevitu odeću koja se može lako dodavati ili skidati prema potrebi. Pored garderobe, ne zaboravite da ponesete osnovne potrepštine - lekove i putnu dokumentaciju.

Rezervišite letove unapred 

Izaberite da putujete tokom radne nedelje. Cene putovanja sredinom nedelje su niže jer se dodaje premija na letove vikendom, a takođe ćete lako proći kroz kraće redove na šalterima za prijavu na aerodromu i bezbednosnu kontrolu, jer je i sam broj turista tada manji. Takođe, letite ekonomskom klasom - bez obzira koliko privlačno izgleda prva klasa.

Novac koji uštedite na jeftinim kartama možete potrošiti na hranu ili smeštaj po dolasku. Niskotarifne avio-kompanije su odlične za kratke letove i redovno nude jeftine ponude.

Tako ukoliko želite da posetite Berlin ili neki od evropskih gradova, cene avio karata za Berlin lako možete proveriti putem ovog linka https://www.esky.rs/avio-karte/ci/beg/ci/ber/beograd-berlin

Avio-kompanije planiraju svoje letove do godinu dana unapred i što se bliži datumu vašeg polaska, to više rastu cene, posebno u poslednjem mesecu.

Ako planirate vikend putovanje, pokušajte da putujete samo sa ručnim prtljagom, čime ćete uštedeti dodatni novac. 
Bez obzira gde putujete, zapamtite - putovanje će vam doneti uspomene koje ostaju za čitav život.

Ostavite komentar