Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

NAJLEPŠE SELO u Italiji nosi nadimak - SELO LUDIH, evo i zašto

Svakog proleća u Korinaldu, mestu u istoćnoj Italiji, organizuje se Ludi festival tokom koga možete pošteno da zaradite svoj "pasoš ludih"

Autor: City magazine

13/09/2022 > 11:40

podeli vest:

NAJLEPŠE SELO u Italiji nosi nadimak - SELO LUDIH, evo i zašto
Foto: Unsplash.com


Italija je puna prelepih gradova i sela i teško je odabrati neko mesto koje treba posetiti, a koje već nije na svim listama preporuka i koje nije prepuno turista. To ne znači da ona uvek nema nekog aduta u rukavu, naprotiv.

Ukoliko ste se uputili na sever Italije, nije loše svratiti u malo mesto pod nazivom Korinaldo. Ovde se mešaju istorija, arhitektura i vino – kao i u ostatku Italije, ali i neke posebne tradicije i atrakcije, piše Pun Kufer.

Foto: Pexels.com

 

Korinaldo je smešten u provinciji Ankona na istočnoj obali Italije, a prepoznatljiv je po svojim masivnim zidinama iz 14. veka. Zidine Korinalda dugačke su 912 metara i smatraju se najimpresivnijim zidinama ove regije.

Možda će vas pomalo razočarati podatak da zidine koje vidite po dolasku pred Korinaldo nisu originalne. One prave stradale su u 14. veku, a papa Urban V ubrzo je izdao dozvolu za njihovu rekonstrukciju. Današnje zidine ipak nisu ništa manje impresivne i veličanstvene: sadrže sve srednjovekovne elemente, od puškarnica do tornjeva i tri ulaza u grad.

Još 2007. godine proglašen je najlepšim selom Italije, a smatra se i jednim od najbolje očuvanih mesta sa srednjovekovnim duhom. Logično, mesto je postalo vrlo popularno među posetiteljima – naročito ljubiteljima vina koji će ceniti ponudu koju ima Korinaldo, a posebno će ceniti slavno domaće vino Verdicchio.

 

 

Odličan povod da se poseti Korinaldo je Noć veštica koja se ovde slavi sa stilom svake godine. Nedelju uoči Noći veštica ovo slatko mestašce se pretvara u „horor prestolnicu“ ispunjenu brojnim radionicama i aktivnostima. Proslava na ukrašenim ulicama završava se izborom za Mis veštice, no ovo je još i normalno kada ga uporedite s Festivalom ludaka.

Foto: Pexels.com

 

Naime, nadimak ovog mesta je „selo ludaka“. U to ime, svako proleće organizuje se ludi festival tokom kog imate priliku da osvojite „pasoš ludih“. Potrebno je samo da se zatrčite prema bunaru koji leži na gradskim stepenicama, vrištite i vratite se na početak stepenica. Neko od seoskih luda će vam potom pokloniti lokalni pasoš.

 

 

 

Ostavite komentar