Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Hod po IVICI NOŽA – planinarska AVANTURA na koju kreću NAJHRABRIJI I NAJSPREMNIJI

Par iz Smedereva, Srđan i Jelena, vratili su se iz Švajcarske gde su se suočili sa veoma izazovnom i zahtevnom stazom koju su uspešno prešli

Autor: K1

06/09/2022 > 07:33

podeli vest:

Hod po IVICI NOŽA – planinarska AVANTURA na koju kreću NAJHRABRIJI I NAJSPREMNIJI
Foto: Srđan Cicmil


Srđan Cicmil je svoje prve planinarske korake započeo u klubu Čelik iz Smedereva. Za 9 godina aktivnog bavljenja planinarenjem iza sebe ima oko 150 pređenih staza i još toliko osvojenih vrhova na planinama: Olimp, Pirin, Durmitor, Prokletije i td…

Foto: Srđan Cicmil

 

Poseduje licencu za planinarskog vodiča III kategorije, član je GSS, završio je početni letnji i zimski alpinistički tečaj. Pored klasičnog planinarenja, bavi se visokogorstvom i penjanjem, pre svega na feratama, a od skoro alpinizmom.  

Njegova devojka Jelena Paunović pored pomenutih aktivnosti dodatno se bavi planinskim trčanjem. Uspešno učestvuje na planinskim trkama poznatijim kao Skyrunning.

Nedavno su sa velikim osmehom na licu završili avanturu u Švajcarskoj. Obišli su Jungfrau regiju, a greben koji su osvojili se zove Hardergrat. On se pruža paralelno sa jezerom Brinc i dugačak je 19 km. Sastoji se od 15-tak vrhova, uglavnom visine 2.000-2.250 m. Naizmenično se smenjuju usponi i silasci tokom cele staze, kako Srđan opisuje kriva linija slična morskim talasima.

Foto: Srđan Cicmil

 

- Za stazu na švajcarskim Alpima saznao sam preko nekih planinarskih blogova i YouTube kanala. Odmor u Švajcarskoj planirali smo cele godine. Kad su se poklopile kockice i kad smo oboje bili slobodni, spakovali smo kofere.  

Planinskim vozom iz Brinca par je krenuo u jutarnjim časovima, na greben su stigli u pola deset, popili su kafu u restoranu na 2.000 mnv i tačno u deset sati krenuli ka stazi. Švajcarci na svakom poznatijem vrhu imaju restorane, ističe Srđan, i teško je odoleti prilici da ne popijete kafu u restoranu na toj visini iz kog sa pruža predivan pogled.

Za obilzak ovakve rute neophodna je dobra priprema opominje Srđan. Tu pre svega misli na odličnu psihofizičku formu, detaljno istraživanje i upoznavanje sa topografijom i mapama terena

Foto: Srđan Cicmil

 

- Što se tiče težine, staza je veoma zahtevna, i kondiciono i tehnički. Prelazi se preko jakog alpskog terena. Staza je uska, kozja. Bukvalno je širine kao dva stopala - jedno pored drugog. Na mnogim deonicama od ivice do ivice staze (vertikalnih odseka od po 70/80 stepeni) deli vas 20/30 cm. Dodatna "sitnica" koja otežava kretanje je trava, koja negde prekriva pola širine staze, a samim tim i kamen na koji možete da se spotaknete, što nikako ne bi bilo poželjno, osim ako nemate paraglajder na leđima.

Ruta tvrdi ovaj hrabri planinar ne ispunjava kriterijum da bude planinarska jer skoro celom dužinom preti opasnost od pada, a nije ni alpska jer ne postoji mogućnost obezbeđivanja užetom. Silasci su na velikim i kosim nagibima nezgodni. Noge su konstantno napete, stalno ste pod teretom kočenja, a ispod vas je kilometarska strmina.

Ipak utisak je nakon svega fenomenalan! Ono po čemu je staza posebno specifična je pogled na jezero

Foto: Srđan Cicmil

 

- Uglavnom se popnete na vrh ili neki vidikovac da bi uživali u pogledu. Na ovoj stazi sve vreme uživate u pogledu. Staza  je celom dužinom pogled i to na jezero Brinc i celu Jungfrau planinsku regiju zajedno sa čuvenim Ajgeroma. Pored predivnog pogleda često su slušali muziku zvona okačenih o vratove krava i bikova

Za sve one koji dok čitaju tekst možda razmišljaju - oni nisu normlani, šta neko traži na ovakvoj strmini, Srđan odgovora:

Foto: Srđan Cicmil

 

- Pre nego što se neko zapita, trebalo bi da zna da oboje imamo mnogo iskustva u kretanju na teškim tehničkim terenima. Niko na ovakve staze ne kreće direktno iz fotelje. Višegodišnje iskustvo, razne planinarske obuke, naučeno i primenjeno znanje, mentalna i fizička spremnost, sve su to faktori koji su bili ispunjeni pre nego što smo se upustili u ovu avanturu.

Kada su nove avanture u pitanju planinari najavljuju, posle kratkog odmora, odlazak u Crnu Goru, npr. Komovi, Durmitor, Maganik. Planine u našem susedstvu su zanimljive jer predstavljaju malu Švajcarsku za planinarenje.  

Sve one koje je ova avantura inspirisla, Srđan poziva da potraže Facebook i Instagram profil - SUP Srbija u pedalj, gde mogu da se informišu kako da postanu članovi i priključe se nekoj od narednih planinarskih akcija.

 

 

Ostavite komentar