Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Da li ste znali da u VELŠKOM SELU postoji BIBLIOTEKA u kojoj je moguće PRENOĆITI?

U njoj se nalazi 26 soba, čitaonica, udobni saloni za opuštanje, a tu je i restoran u kojem je tokom celog dana u ponudi sveža hrana

Izvor: K1info/Tanjug

14/09/2023 > 12:36

podeli vest:

Da li ste znali da u VELŠKOM SELU postoji BIBLIOTEKA u kojoj je moguće PRENOĆITI?
Foto: Youtube PrintScreen/SavidgeReads


Poznata Gledstonova biblioteka u velškom selu Harden predstavlja veliku atrakciju i po mnogo čemu je posebno mesto jer je jedina biblioteka u Velikoj Britaniji u kojoj čitaoci mogu i da prespavaju, prenose svetski mediji.

Biblioteka nosi ime čuvenog političara i četvorostrukog premijera Velike Britanije Vilijama Juarta Gledstona (1809-1898), koji je posedovao ovo zdanje i zaveštao ga svom zavičaju.

Osnovu biblioteke u Hardenu čini njegova lična kolekcija od 32.000 knjiga, međutim taj broj se vremenom uvećavao, tako da sada ima više od 150.000 naslova.

Biblioteka u Velsu otvorena je za javnost 1894, a prvi gosti su prenoćili u njoj 1906. godine.

U njoj se nalazi 26 soba, čitaonica, udobni saloni za opuštanje gde se mogu voditi razgovori i piti čaj.

Biblioteka sadrži i restoran u kojem je tokom celog dana u ponudi sveža hrana, a održavano prostrano imanje idealno je za uživanje u dugim šetnjama, kako navode inostrani mediji.

Među posetiocima su ljubitelji knjiga različitih profila, od studenata, naučnika, istraživača, pisaca, do radoznalih turista.

U Gledstonovoj biblioteci se organizuju različite manifestacije za posetioce - posete pisaca, radionice kreativnog pisanja.

Već 10 godina tradicionalno početkom septembra održava se "Gledfest", festival na kojem se organizuju javna čitanja, predavanja, nastupi poznatih književnika i drugih ličnosti iz sveta kulture. Ove godine taj skup u selu Harden je održan u dva dana 8. i 9. septembra.

Gledstonova kćerka Meri Dru rekla je da je njen otac želeo da "ponudi knjige koje nisu imale čitaoce onim čitaocima koji nisu imali knjige".

Ostavite komentar