Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

DRUGI NAJSKUPLJI grad na svetu: PARIZ reklamira KAFIĆE koji nude ESPRESO za 1 evro

Espreso u nekim od poznatih pariskih turističkih kafića može daleko da premaši tu cenu

Izvor: K1info/b92.net

04/08/2023 > 22:35

podeli vest:

DRUGI NAJSKUPLJI grad na svetu: PARIZ reklamira KAFIĆE koji nude ESPRESO za 1 evro
Foto: Freepik.com


Uprkos činjenici da je Pariz jedan od najskupljih gradova na svetu, kafa od 1 evra postoji u nekoliko lokalnih institucija.

Sa interaktivnom mapom, obnovljenom u maju, gradsko veće Pariza daje sve od sebe da tako i ostane.

U General Beuret, neobičnoj taverni sa temom superheroja u 15. pariskom arondismanu, svakog jutra postoji stalan priliv kupaca. Dok jedni listaju novine, drugi hvataju vesti iz komšiluka. Međutim, svi naručuju isto – kafu.

General Beuret je jedan od oko 80 kafića u centru Pariza koji još uvek služe espreso po povoljnoj ceni od 1 evra, prema interaktivnoj mapi koju je napravilo gradsko veće Pariza pre 10 godina i nedavno ažuriranoj.

- Mi smo jedan od lokalnih barova u komšiluku, imamo dosta stalnih ljudi koji dolaze iz mnogo razloga - kaže Emilie Joli Nicolas, 27-godišnja upravnica kafića.

- Činjenica da je kafa samo 1 evro znači da je naš šank uvek pun klijenata koji dođu pre posla - izjavila je ona.

Pozivaju pratioce na Instagramu u pomoć

Da bi napravili mapu, Gradsko veće Pariza poziva svoje pratioce na Instagramu, Tiktoku i Facebook da podele podatke o tavernama, bistroima, kafićima i restoranima koji i dalje nude kafu za 1 evro. Spisak je proširen, ali nije konačan, a grad još uvek traga.

- I dalje nam je potrebna vaša pomoć: podelite svoja omiljena mesta - stoji na sajtu Pariskog saveta.

Foto: Freepik.com

 

Kao što možete očekivati, jeftinu kafu je teško pronaći u oblastima koje okružuju Ajfelov toranj i Jelisejska polja, dok na severu i severoistoku grada, oblastima koje ređe posećuju turisti i gde je smeštaj jeftiniji i gde živi više lokalnog stanovništva, oni nikada nisu dalje od stanice metroa. Samo 19 kafića južno od Sene nudi kafu po toj ceni, dok ih severno od Sene ima tri puta više.

Espreso u nekim od poznatih pariskih turističkih kafića može daleko da premaši tu cenu. Espreso u čuvenom Cafe de Flore usred Sen Žermen de Pre koštaće kupce 4,90 evra, a u La Rotondu na Monparnasu 3,50 evra.

Pariz je rangiran kao drugi najskuplji grad na svetu u 2021. godini, prema Economist Intelligence Unit, odmah iza Tel Aviva u Izraelu. Sa inflacijom koja se kreće blizu 4,5 odsto u Francuskoj, poslednji branioci kafe od 1 evra mogli bi biti u iskušenju da pokleknu pod pritiskom, ishod koji grad pokušava da spreči.

Ali mnogi kafići nisu mogli da izdrže rastuće cene, početna mapa lansirana pre 10 godina sadržala je skoro duplo više objekata nego danas.

Ostavite komentar