Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Dve nedelje BESPLATNOG SKIJANJA, cene do 50% niže nego u Srbiji... Ovo zaista NIJE PR TEKST!

Preslatke planinske kućice, ulice magično osvetljene novogodišnjim ukrasima, i koračanje dok pod nogama škripi sneg...

Autor: Katarina Milanović

02/01/2023 > 18:12

podeli vest:

Dve nedelje BESPLATNOG SKIJANJA, cene do 50% niže nego u Srbiji... Ovo zaista NIJE PR TEKST!
Foto: Privatna arhiva


Ako biste birali samo jednu rečenicu kojom bi opisali Livinjo, gradić smešten na samoj granici između Italije i Švajcarske, bilo bi - zimska bajka na obroncima Alpa.

Iako mnogima ne zvuči poznato niti primamljivo, bar ne kao Rim, Milano ili Firenca, ljubitelji dobrog skijanja svakako će znati za njega, jer su ili posetili ovo šarmantno seoce ili maštali o odmoru i brzoj vožnji po stazama na kojima snega nikada ne manjka.

Ipak, ovo tipično italijansko mestašce, sa prizvukom švajcarskog šarma nudi mnogo više od dobrog skijanja.

Livinjo izgleda bas onako kako biste zamislili planinsko seoce u Italiji, nestvarno lep, sa mnoštvom kućica od kojih nećete moći da "odvojite" pogled. Svaka za sebe, unikatna, savršeno se stapaju sa planinskim vrhovima stvarajući u zimsku idilu kakvu viđamo samo na velikim ekranima.

Detalji u jarkim bojama koji odudaraju od kamenih i drvenih kućica u etno stilu, ulice magično osvetljene novogodišnjim ukrasima, i koračanje dok pod nogama škripi sneg... Ljubiteljima zime ne treba ništa više!

Ali, Livinjo nudi još puno toga...

Foto: Privatna arhiva

 

Skijašima je na raspolaganju ukupno 115 kilometara staza, a najviša žičara se penje do 2.800 metara.

Osim skijanja u Livinju postoje i staze za skijaško trčanje, a možete uživati i u klizanju, voziti se biciklom po snegu ili karting po zaleđenom jezeru.

Ono što je karakteristično i što privuče ljude "na prvu" je da je ceo grad duty free zona.

Ovde porez - ne postoji!

Samim tim i cene su daleko, daleko niže. U odnosu na iste brendove u Srbiji, garderoba i obuća jeftinije su za 20 do 40 odsto, a tokom novogodišnjih popusta i na samom kraju sezone sve je jos povoljnije.

Upravo zbog toga, Livinjo je i atraktivna destinacija za šoping.

A butika ima, kako mi kažemo, na "svakom ćošku". Od pristupačnih do luksuznih, renomiranih brendova - baš sve možete naći u ovom gradiću, a posebno su jeftini parfemi pa se retko ko vratio iz Livinja bez bar jedne bočice omiljenog mirisa.

Takođe, i provod je zagarantovan u nekom od mnogobrojnih restorana, pabova i klubova, a gotovo svakodnevno održavaju se i dnevne zurke u ski kafićima smeštenim na najatraktivnijim stazama.

Iako Livinjo zvuči "jako daleko" za prosečan srpski džep, istina je da ovo skijaliste na samom početku sezone nudi dve nedelje besplatnog skijanja.

Iako uvek savršeno pripremljene, moramo priznati da na početku ove sezone nisu ispunjavale vrhunske standarde. Ipak, delimični krivac za to su i vremenski uslovi, koji nisu bili idealni.

Cene su slične kao u Srbiji.

Osim hleba i mesa, cene su na nivou onih u domaćim trgovinama ili čak jeftinije, a veoma povoljno ćete proći ako gorivo sipate na njihovim pumpama.

Foto: Privatna arhiva

 

Primera radi, negazirana voda od litar može se kupiti već za 20 centi, kilogram kvalitetne testenine za euro, a 10 jaja za 1,4 evra.

Cigare i alkohol prodaju se budzašto. Cene su i do 50 odsto niže nego u Srbiji.

Šta posetiti?

Na samo 66 kilometara od Livinja nalazi se i omiljeno mesto bogatih i slavnih - St. Moritz. Jedno od najpoznatijih, ako ne i najpoznatije skijalište na svetu nalazi se na "dohvat ruke" i ne treba propustiti priliku da ga posetite.

Jos jedno mesto koje treba da bude nezaobilazno na ovoj ruti je Bormio, udaljen svega 50 kilometara. Bormio ima višedecenijsku skijašku tradiciju, a nekoliko puta bio je domaćin Svetskog prvenstva u ovom sportu.

Ostavite komentar