Lifestyle > Mozaik

Zašto PLEMSTVO ima PLAVU, a ostatak sveta CRVENU krv?

Često se za pripadnike plemstva, odnosno članove aristokratske porodice, kaže da imaju plavu krv. A za sve su krivi Španci

Autor: K1 info/ edukacija.rs

16/10/2022 > 22:05

podeli vest:

Zašto PLEMSTVO  ima PLAVU, a ostatak sveta CRVENU krv?
Foto: Pixabay.com


Poznato je da se već vekovima za aristokrate i plemiće govori da imaju plavu krv, a ovaj izraz ima veoma dugu istoriju.

Nastanak izraza "plava krv" u vezi je sa Španijom, u vreme kada su ovu teritoriju nastanjivali Mavri – islamizovani stanovnici severozapadne Afrike.

Mavri su početkom 8. veka počeli da naseljavaju Pirinejsko poluostrvo (gde se danas nalazi i teritorija Španije). Tada su počeli da se mešaju sa lokalnim stanovništvom koje je, naspram njih, bilo znatno svetlije puti.

Pošto su Mavri pretežno bili stočari, nisu mogli da se mešaju sa članovima plemićke porodice. Zbog toga se nisu mešali ni geni aristokrata, čija je koža ostajala svetla, za razliku od “mešanog” stanovništva, odnosno “običnog naroda”.

Aristokrate su bile ponosne na svoju bledu kožu jer ih je to dodatno razlikovalo od “običnih ljudi” kojima su vladali.

Tada je počelo da se govori da oni imaju “plavu krv” jer im je koža bila toliko bleda da su se videli krvni sudovi.

Foto: Pixabay.com

 

Tako je “plava krv” postala zaštitni znak aristorkatije, odnosno plemstva. Osim toga, beo ten je i pre toga bio cenjen u višim staležima i odavao je utisak visokog položaja u društvu.

Razlog za to je razlika između plemstva, koje je živelo u dvorovima i koje je imalo poslugu i “običnog” naroda koji je morao da radi i na taj način da se izlaže suncu – od čega koža postaje tamnija.

 

 

 

Ostavite komentar