Slobodno vreme > Mozaik

Čuveni beogradski frizer otkriva KAKO DA SE REŠITE ĆELAVOSTI ZAUVEK! A, ovo je razlog zbog kojeg nam opada kosa

Činjenica je da svakodnevno čak 100 dlaka opadne sa naše kose

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

02/06/2024 > 19:30

podeli vest:

Čuveni beogradski frizer otkriva KAKO DA SE REŠITE ĆELAVOSTI ZAUVEK! A, ovo je razlog zbog kojeg  nam opada kosa
Foto: Instagram Printscreen


Često postavljano pitanje je da li ćelavost ima veze sa genetikom, odnosno da li je nasledna? Istina, proces gubitka kose predstavlja vrlo neprijatno iskustvo koje dovodi do gubitka samopouzdanja. Činjenica je da svakodnevno čak 100 dlaka opadne sa naše kose. Međutim, taj broj je zanemarljiv u poređenju sa brojem dlaka koje imamo na našoj glavi. Vreme za uzbunu je onda kada primetimo značajan broj dlaka na jastuku, pod rukom ili pranja kose, a brojni faktori mogu pokrenuti opasnu lančanu reakciju.

Uzroci gubitka kose mogu biti mnogobrojni, ali najčešći uzrok predstavlja nasledni faktor. Značajan procenat ljudi, češće muškaraca, se u svom životu susretne sa ovim oblikom alopecije, poznatijeg u medicinskim krugovima kao androgenetska alopecija.

Foto: Instagram Printscreen

 

Pitanje svih pitanja već godinama je šta ovo stanje izaziva, da li postoje načini da se spreči ili umanje efekti? Obratili smo se Bobanu Ćiriću, frizeru, za pomoć i on će nam reći sve što treba da znamo oko ovog stanje za koje smo čuli brojna imena, nasledna ćelavost, zalisci, ženska ćelavost, a koje predstavlja najčešći oblik opadanja kose kod muškaraca, ali se može javiti i kod žena.

Prema njengovim rečima, glavni i osnovni razlog jeste definitvno genetika. Može se pojaviti već u ranim dvadesetim, a kod muške populacije u najvećem broju slučajeva završava već u četrdesetim godinama života.

 

Zahvaljujući uticaju brojnih spoljašnjih faktora, stresu, nezdravoj ishrani, nedostatku sna, upotrebi različitih lekova i preparata, ali pre svih genetskih predispozicija dlaka u određenim regijama na glavi i porodične istorije bolesti, normalan ciklus rasta kroz koji prolaze vlasi kose može naići na ozbiljne prepreke.

- Najpre dolazi do značajnog skraćenja životnog ciklusa vlasi, a nakon završetka ciklusa prethodne dlake, dolazi i do sprečavanja folikula u funkciji kreiranje nove dlake na tom mestu, čime se pojavljuje ćelavost - ističe Boban Ćirić, frizer.

Foto: Pixabay.com

 

 Genetika je jako bitna kada je celo telo u pitanju, a samim tim i kosa

- Specifično je to da genetika više utiče na opadanje kose kod muškaraca na tzv. genetesku ćelavost nego kod žena. A, opet majke su prenosici gena, tako da u suštini da li imate genetsku predispoziciju za ćelovost ili ne bitno je kakva je kosa majčinog oca - vašeg dedu. Otac ima uticaj na kvalitet dlake, na vrstu dlake da li je kovrdžava ili ravna, ali nema uticaj na ćelovost. Problem za ženskom ćelavosti više imaju muškarci. Kada je genetska ćalavost u pitanju, nažalost, vrlo malo pomoći ima. Postoje neki preparati koji mogu malo da je uspore da taj efekat gubitka kose bude manje vidljiv i da što duže zadržite kosu na glavi - kaže za naš portal Boban Ćirić.

Kako se prepoznaje nasledna ćelavost?

Nasledna ćelavost se može pojaviti u brojnim oblicima, ali postoji nekoliko zajedničkih obrazaca koji je karakterišu. Prvi i osnovni je taj što se povlači linija rasta kose. Kod muškaraca se ovo manifestuje kao proređivanje i povlačenje kose u čeonom i slepoočnom delu glave kao i gubitak kose na temenu. Proces se može nastaviti sve dok ne dođe do potpunog spajanja ovih zona.

- Za razliku od muškog dela populacije, kod žena se početni stadijum nasledne ćelavosti ispoljava u vidu tanke i slabe kose a najčešće se javlja u menopauzi. Tokom procesa opadanja kose, kosa koja ostaje na glavi znatno gubi na kvalitetu, a dlaka postaje sve tanja - navodi Boban.

Krajnji rezultat je potpuni gubitak kose kod muškaraca, dok kod žena posledice nisu tako drastične. Nasledna ćelavost ili androgena alopecija ponekad može da ukazuje i na neke druge zdravstvene probleme koji nisu na prvi pogled tako vidljivi kao što je opadanje kose. Stoga, ukoliko primećujete ovo stanje kod sebe ili nekog drugog, sistematski pregled se nameće kao dobra ideja.

Ostavite komentar