Slobodno vreme > Mozaik

Da li je zdravo piti vino? Jedna čaša i vrhunska muzika mogu biti ELIKSIR ZA ZDRAVLJE, a evo i kako

Kvalitetno vino i dobra muzika na lepom vremenu su izuzetni za oslobađanje stresa

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

20/05/2024 > 23:59

podeli vest:

Da li je zdravo piti vino? Jedna čaša i vrhunska muzika mogu biti ELIKSIR ZA ZDRAVLJE, a evo i kako
Foto: Pexels.com


Čuli za verovanje da čaša vina dnevno pomaže u očuvanju dobrog zdravlja, te da vam odlazak kod doktora nije potreban. Objašnjenje je jednostavno i glasi da ovo alkoholno piće čini da se opustimo i oslobodimo stresa nakon dugog i napornog dana.

Vino, kao i sve drugo na svetu, ima svoje prednosti i mane, pa je najbolje dobro ih proučiti pre izvođenja zaključka. Takođe, istraživanja pokazuju da crveno vino može sprečiti razvoj pojednih bolesti. 

Umereno ispijanje ovog alkoholnog pića povećava nivo dobrog holesterola u krvi, što sprečava oboljenja srca. Naravno, potrebno je pojasniti reč umerno, koja podrazumeva najviše dve čase vina dnevno za muškarce, a jednu za žene. I, za kraj, ne treba izostaviti potencijalno sprečavanje kamena u žuči i demencije.

Foto: Unsplash.com

 

Rezultati studija sprovedenih u poslednjih 20 godina pokazali su da crveno vino smanjuje mogućnost nastanka dijabetesa tipa dva, šloga, katarakte, kao i raka debelog creva. Čini se da je za to najviše zaslužan resveratrol, koji ima antikancerogeno dejstvo i koji je tema brojnih naučnih ispitivanja.

Sa druge strane, nutricionisti savetuju osobama koje žele da izgube kilograme da izbegavaju alkoholna pića. Pacijenti iznenade kada shvate da alkoholna pića imaju kalorije, kao i hrana. Organizam prepoznaje kako tečne, tako i čvrste materije. Kada se sagledaju sva pića, vino ima prednost u održavanju optimalne težine, jer ima manje šećera i kalorija. 

Dobro vino i dobra muzika na lepom vremenu - pa, ima li bolje kombinacije? Još ako je u pančevu - pogodak je pun. Pančevo je blizu Beograda, tako da eto prilike da kvalitetno provedete vreme, a ulaz je potpuno besplatan.  

Naime, ulaz, kao i svi muzički programi su besplatni, dok će za degustaciju vina biti obezbeđene čaše koje se mogu iznajmiti na samom događaju uz depozit, koji će biti vraćen po povraćaju čaše.

Foto: RINA

 

 

Posetioci će noći da uživaju nezaboravnom vinskom iskustvu na Pančevo Wine Weekendu, koji će biti održan od 24. do 26. maja.

Ovaj festival označava početak jedinstvenog kulturnog događaja u Pančevu, na kome će se ovog puta okupiti preko 30
renomiranih izlagača vina i hrane. Pored širokog spektra vina i ukusne hrane, posetioci će moći da se prepuste raznovrsnom muzičkom programu, u okviru koga će nastupiti Pančevački kamerni orkestar „Panartist”, Tamburaški orkestar Pančeva pod upravom Mihajla Jovića, Hor „Vokal kids”, Alex B. i „The Fergusons”, „Dejan Petrović Big Band”, kao i Festivalski orkestar i hor „Virtuozi” pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.

Foto: K1info

 

 

Poseotioci će imati priliku da otkriju koje su to razlike u teroaru između južne Srbije, Šumadije, Fruške gore i, naravno,Banata, kao i da uživaju u njima uz savršeno uparivanje s raznovrsnim sirevima i delikatesima.

Ne propustite priliku da se pridružite ovom jedinstvenom vinskom iskustvu i uplovite u svet vrhunskih vina, ukusne hrane i fantastične muzike na Pančevo Wine Weekendu!

Projekat sprovodi Turistička organizacija Pančeva uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Grada Pančeva.

Ostavite komentar