Lifestyle > Mozaik

Ona je jedna od VAŽNIH ŽENA u ISTORIJI SRBA koja nikad nije davala JEDINICE ĐACIMA, a evo i njenog objašnjena zašto

Desanka Maksimović svojim đacima nikad nije davala jedinice

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

16/05/2024 > 14:29

podeli vest:

Ona je jedna od VAŽNIH ŽENA u ISTORIJI SRBA koja nikad nije davala JEDINICE ĐACIMA, a evo i njenog objašnjena zašto
Foto: X Printscreen/DedaSrdjan


Osim što je bila pesnikinja, Desanka Maksimović bila je i profesorka književnosti, pripovedač, romansijer, pisac za decu, a povremeno i prevodilac. Za života je napisala na stotine stihova, a svojim širokom interesovanjima je sebe svrstala u najznačajnije ličnosti u srpskoj, ali i evropskoj književnosti.

Bila je omiljena među đacima, a na društvenoj mreži "X" objavljen je snimak koji najbolje opisuje kakva je Desanka učiteljica bila.

Ona je na pitanje kakva je bila učiteljica svojim đacima odgovorila:

"Pa kako da kažem, ja sam verovala da sam mnogo stroga, a đaci su govorili da sam blaga. To znači da sam bila stroga u pogledu zahteva da ono što zadam da se nauči, da se lepo nauči, a kad je došla kazna kad moram dati jedinicu, nisam se radovala i nisam ih ni davala, nego sam pustila đaka sutradan ili prekosutra da kaže ono što sam zadala".

Kako je istakla svojevremeno, znanje je znanje bez obzira na to kada je stečeno.

"Ne mora neko znati znanje danas, može ga znati i posle tri dana. Ja nisam bila tako glupa da zahtevam od deteta do tog dana. Znanje je znanje, makar se steklo i posle pet dana, i mogla sam, volela sam i htela da sačekam dete nauči. Nekome je mama bolesna, nekome je tata otišao na operaciju, neko je bio istučen ujutru što nije oprao zube, i kako će on meni lepo govoriti… Pa ga ja sačekam da sve te nevolje prođu. U tom pogledu sam bila ne blaga, nego normalna", objasnila je pesnikinja.

Foto: wikipedia.org

 

Desanka je rođena pred sam kraj 19. veka (1898. godine) u zaseoku Rabrovica kod Valjeva. Bila je najstarije dete u porodici čija je glava bio otac Mihajlo, seoski učitelj, i majka Draginja. Detinstvo je, međutim, provela u mestu Brankovina, živopisnom kraju koje je često opisivala u svojim delima i koje je pothranjivalo njenu maštu.

Ostavite komentar