Priče > Društvo

VREMENSKI ROLERKOSTER LOŠE UTIČE NA VAS? Doktor za K1 savetuje kako da se izborite sa predstojećom PROMENOM VREMENA

Savetuje se redovna hidratacija, a hroničnim bolesnicima poseban oprez

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

11/06/2024 > 10:51

podeli vest:

VREMENSKI ROLERKOSTER LOŠE UTIČE NA VAS? Doktor za K1 savetuje kako da se izborite sa predstojećom PROMENOM VREMENA
Foto: K1 televizija


Doktor Jasmin Osmanović, načelnik službe Hitne pomoći u Šapcu, u emisiji "Uranak" na televiziji K1, objašnjava kako ljudi reaguju na visoke temperature, ali i kako se pripremiti za naglu promenu koja je najavljena u narednom periodu.

- Vikend je očekivano bio udaran. U poslednjih 24 sata bilo je malo iznad proseka. Nije neočekivan veći broj intervencija jer su nagle promene i velika vlažnost. Organizam ne može da se aklimatizuje tako brzo, posebno kod hroničnih pacijenata, ali nije neuobičajeno da i zdravi reaguju na ove vremenske prilike - rekao je Jasmin i objasnio kako se prilagoditi veoma toplim vremenskim uslovima.

Foto: K1 televizija

 

- Savetuje se hidratacija, povećan unos tečnosti. Mora se prilagoditi ishrana. Treba unositi više svežeg voća i povrća, da hrana ne bude teška i masna. Treba svojim odevanjem da se prilagodimo vremenskim uslovima. Da štitimo glavu ako smo na otvorenom suncu, kapom ili šeširima. Postoje načini, ali i za pripremanje organizma za ovakve vremenske prilike treba i vremena. Ako to ne radimo na vreme, ne možemo ni za ovih par dana - dodaje.

Za danas je najavljena kiša i promena temperature, načelnik Hitne pomoći iz Šapca, savetuje:

- Ako postoji mogućnost da ne izlazimo u tom udarnom periodu od 11 do nekih 17 sati, ali ako ipak moramo, onda se savetuje isto hidratacija, hronični pacijenti moraju da piju svoju redovnu terapiju.

Visoke vrućine i promena mesečeve mene:

- Povišena temperatura stvara nervozu, samim tim je pojačana i agresivnost. Ponekad ima i mesečeve mene. Svi se plaše punog meseca, ali je Mlad mesec mnogo teži. Tako da se mi uvek pripremamo i ne iznenadi nas nikad. Nisu to neuobičajene stvari za nas, u hodu rešavamo situaciju na zadovoljstvo pacijenata i nas - zaključio je u emisiji "Uranak" na televiziji K1, načelnik Hitne pomoći u Šapcu, Jasmin Osmanović.

Ostavite komentar