Lifestyle > Mozaik

Naučite GOVOR CVEĆA, to je odličan način da kažete bilo šta!Pročitajte kakvu SIMBOLIKU nose ovih 20 CVETOVA

Postoje prilike kada ćete kupovati neko cveće...bilo dobro da znate šta ono predstavlja i kakvu poruku šalje

Izvor: K1info

Autor: zena.blic.rs/Anica Ninković

03/04/2024 > 22:59

podeli vest:

Naučite GOVOR CVEĆA, to je odličan način da kažete bilo šta!Pročitajte kakvu SIMBOLIKU nose ovih 20 CVETOVA
Foto: Pixabay.com


Sa cvećem nikada nećete pogrešiti ukoliko želite nekoga da iznenadite i ukažete mu pažnju. Ono je uvek prikladan i klasičan poklon za skoro svaki praznik i priliku.

Međutim, važno je znati simboliku cveća, kako bi bi znali skrivenu poruku namenjenu baš vama. Suptilna razlika između cveća koje ukazuje na romansu i ono koje znači "odbacivanje" nekada je samo u boji latica. Ili pak, poslednja stvar koju želite je da slučajno izjavite ljubav koleginici sa posla ili pošaljete pogrebno cveće ženi svog života. Naučite govor cveća i posle ćete moći da kažete bilo šta. 

Značenje cveća zavisi kako od društvenog konteksta, tako i od njegovog istorijskog porekla. Tu su i "cvetovi meseca rođenja" i "cvetovi zodijaka" koji imaju svoju jedinstvenu simboliku, dok njihovo "pravo" značenje može da bude posve drugačije.

Ovo je 20 najpopularnijih i najčešće kupovanih cvetova, kao i njihovo značenje, simbolika i istorijski značaj.

1. Narcis

Ako vam je neko uvek na umu, trebalo bi da mu pošaljete narcise. Sunčani cvetovi predstavljaju ljubav bez premca i šalju poruke poput: „Ti si jedina“ i „Sunce uvek sija kada sam sa tobom“.

Foto: Unsplash.com

 
2. Zumbul

Zumbuli predstavljaju smelu brzopletost ili sportski stav. Dok ljubičasta predstavlja izvinjenje, plavi i crveni cvetovi simbolizuju doslednost i razigranost.

Foto: Unsplash.com

 
3. Božur

Kao i njihove latice, božuri imaju slojevito značenje. Istorijski su simbolizovali sramotu, ali danas daju nadu u srećan život ili srećan brak.

Foto: Unsplash.com

 
4. Lepa Kata

Simbolizujući ljubav i uglađenost, buket astera (lepe kate) je savršen za novu vezu.

5. Karanfil

Karanfili obično simbolizuju žensku ljubav i fascinaciju. Međutim, značenje karanfila zavisi od njihove boje. Ružičasti kažu: "Nikada te neću zaboraviti."

Foto: Pixabay.com

 
6. Hrizantema

Kao i karanfili, različite boje hrizanteme imaju različita značenja. Crvene kažu: "Volim te", dok bele zastupaju istinu. Žute i narandžaste, s druge strane, komuniciraju - neuzvraćenu ljubav.

Foto: Pixabay.com

 
7. Kala 

Danas predstavljaju lepotu i posvećenost, ali kale su se istorijski koristile za sahrane i kao dekoracija na kovčezima.

Foto: Pixabay.com

 
8. Anemona

Simbolizujući napušteno osećanje ili neizvesno iščekivanje, gomila anemona je savršena podrška za prijatelja koji se oseća pomalo izgubljeno.

9. Suncokret

Kao što možete da pretpostavite po njihovom sunčanom raspoloženju, suncokreti simbolizuju trajnu sreću i dug, ispunjen život.

Foto: Pixabay.com

 
10. Bela Rada

Tratinčice, odnosno bele rade su jednostavne. One simbolizuju mladost, čistotu, nevinost i lojalnu ljubav. Uključite ovo srećno cveće u mešoviti buket za nekoga sa kim ste u novoj vezi ili za dugogodišnjeg prijatelja.

11. Mak

Istorijski gledano, crveni mak je značio zadovoljstvo, pospanost i zaborav. Ovih dana ima i novi simbol - sećanje na pripadnike vojske koji su izgubljeni u akciji.

12. Pink ruža

Značenje ruže zavisi od boje njenih latica. Ružičaste ruže su molba da se veruje darodavcu. One takođe mogu da predstavljalju i savršenu sreću. Ako vam prevrtljivi prijatelj ili bivši ljubavnik pošalje ružičaste ruže, nastavite sa oprezom.

Foto: Pixabay.com

 
13. Kamelija

Ovaj mirisni cvet predstavlja samorefleksiju i unutrašnju snagu. Poklonite ih prijatelju koji je tek preživeo raskid ili nekome koga volite da biste ga podstakli na lični rast.

14. Crnooka Suzana

Crnooke Suzane su možda dobile ime po romantičnoj pesmi, ali njihovo trenutno značenje je u pravdi i traženju osvete.

15. Crvena ruža

Verovatno najromantičniji cvet, crvene ruže su oduvek označavale romantiku i večnu ljubav. Ne postoji jasniji način da se izrazi iskrena osećanja.

Foto: Shutterstock

 
16. Lavanda

Poput njihovog umirujućeg mirisa, cvetovi lavande predstavljaju čistoću, tišinu, predanost, spokoj, gracioznost i smirenost. Ljubičasta je boja kraljevstva i simbolizuje eleganciju, prefinjenost i luksuz.

Foto: Freepik.com

 
17. Dalija

Danas dalije simbolizuju lepotu, posvećenost i ljubaznost. Takođe su vezani za postojanost i otpornost zbog svoje duge sezone rasta. One nastavljaju da cvetaju dugo nakon što su mnogi letnji cvetovi umrli.

Foto: Pixabay.com

 
18. Lala

Nacionalni cvet Holandije, lale simbolizuju slavu i savršene ljubavnike i mogu biti izjava prave ljubavi. Raznobojni ili prugasti cvetovi su, međutim, suptilan način da nekome kažete da ima lepe oči.

Foto: Unsplash.com

 
19. Bela ruža

Poput tratinčica, bele ruže simbolizuju nevinost i čistotu. Oni su takođe način da se nekome kaže "dostojan sam tebe"— ili da se uhvati osećaj tajnovitosti i tišine.

Foto: Freepik.com

 
20. Frezija

Frezije predstavljaju prijateljstvo i visok nivo poverenja. Botaničar Kristijan F. Eklon je nazvao ovaj cvet prema svom prijatelju, dr Fredriku Frizu, kao simbol njihovog prijateljstva.

Ostavite komentar