Lifestyle > Mozaik

Napravite sami KLIMU u svom stanu! KAKO? Pa uz pomoć ovih BILJAKA...

Prema rezultatima istraživanja "NASA Earth Science", biljke su poznate po tome što pomoću fotosinteze ne hlade samo sebe već i okolinu

Izvor: K1info/24sedam.rs

Autor: Ognjen Nestorović

21/02/2024 > 14:11

podeli vest:

Napravite sami KLIMU u svom stanu! KAKO? Pa uz pomoć ovih BILJAKA...
Foto: Shutterstock


Kada su nepodnošljivo vruće svi jedva čekamo da se vratimo kući i da u naša četiri zida napravimo finu prohladnu atmosferu. Ukoliko nemamo klima uređaj, problem se malkice komplikuje, zato su neke sobne biljke zeleni spas za nas.

Iako je spavaćoj sobi veoma vruće kad su temperature iznad 20 ili 30 stepeni, pre nego što uložite puno novca u klimatizaciju ili ventilatore, stručnjaci preporučuju da u svoj prostor integrišete određene sobne biljke.

Prema rezultatima istraživanja "NASA Earth Science", biljke su poznate po tome što pomoću fotosinteze ne hlade samo sebe već i okolinu.

1. Fikus bendžamin

Malo sobno stablo ima puno lišća kroz koje ispušta vlagu u sobu. Najbolje je odlučiti se za visoko stablo s grmolikom krošnjom koja će poslužiti kao krošnja ostalim biljkama uz nju. Naime, kad biljke grupišete, pomažu jedna drugoj u stvaranju vlastitog ekosistema i poboljšanju vlažnosti. Nemojte zaboraviti da ih zaliavate redovno kako bi učinak hlađenja bio optimalan.

Foto: Unsplash.com

 
2. Fikus gumijevac

Što je veća vlažnost u sobi, temperatura je niža. Poznato je da gumijevac nadoknađuje sadržaj vode u vazduhu. U osnovi, što više lišća ima drveće, to je učinak veći. Uvek održavajte tlo ravnomerno vlažnim (ne zalevajte prekomerno!) I ne izlažite ga direktnoj sunčevoj svetlosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @flower_plant_crazy

3. Aglaonema

Ova biljka ne samo da hladi vazduh već ga i pročišćava. Posebno se preporučuje u spavaćoj sobi. Praktično: aglaonema je vrlo jednostavna za negu i zahteva malo vode i svetlosti.

Foto: Unsplash.com

 
4. Sobna palma

Ne samo da osigurava nižu temperaturu već vam pruža i osećaj egzotike. Zeleni listovi palme imaju uske otvore koji apsorbuju ugljien-dioksid i ispuštaju kiseonik. Što je površina lista veća, može proizvesti više kiseonika. Savet je da uz normalno zalevanje lišće redovno prskate vodom.

 

 

5. Sanseverija

Baš kao i aloe vera, sanseverija ima visok sadržaj vodnika. Međutim, ne samo da ispušta vlagu i kiseonik u vazduh, nego uklanja i nečistoće. Voli sunce i zato sjajno izgleda na prozorskoj dasci – gde sprečava ulazak toplih sunčevih zraka u prostoriju.

Foto: Shutterstock

 

Ostavite komentar