Lifestyle > Mozaik

Smemo li UMESTO VELIKOG POSTA da postimo samo 7 DANA? Veroučiteljka otkriva pravila crkve za PRIČEŠĆE

Iako se posti čak od 4. veka, vernici imaju mnoge dileme

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

07/12/2023 > 14:41

podeli vest:

Smemo li UMESTO VELIKOG POSTA da postimo samo 7 DANA? Veroučiteljka otkriva pravila crkve za PRIČEŠĆE
Foto: Shutterstock


Božićni post počeo je 28. novembra i trajaće sve do Božića, 7. januara 2024. godine. Nakon ovog posta od 40 dana vernicima sledi pričešće tokom liturgije. Međutim, mnogo je situacija kada se na Pričešće ode ukoliko se postilo samo poslednjih sedam dana. Da li je to dozvoljeno, otkriva veroučiteljka Andrea Kereš.

Mlada veroučiteljka deli savete i zanimljive priče iz hrićanstva na svom Instagram profilu. Na ovaj način ona edukuje korisnike o Svetom pričešću, veri i zakonima crkve

Ona u jednom od svojih video objava objašnjava da mnogi poste samo prvu i poslednju nedelju posta - kako bi se pričestili. Međutim, prema njenim rečima, cilj posta nije Pričešće. 

- Pričešće je cilj svake Liturgije i centralni deo naše zajednice sa Bogom - rekla je veroučiteljka. 

Ona je objasnila da je tokom posta akcenat na duhovnom treninku, a ne pukom "zarađivanju" Pričešća.

- Hrišćani koji žive liturgijskim životom i poste sve postove se svakako pričešćuju na svakoj Liturgiji, i tokom posta, i van posta. A kada dodje post - fokus je na duhovnom treningu, a ne da ispostimo samo 7 dana da “zaradimo” Pričešće. Sve i da postimo 40 dana na vodi i hlebu, Pričešće je nemoguće zaraditi. Uvek prilazimo nedostojni, ali nas Bog udostojava i poziva nas da priđemo. Što ne znači da treba da prilazimo bilo kako - objašnjava ona.

Kako je rekla, treba postiti dan po dan, po svojim mogućnostima, ali treba i da treniramo svoje odricanje.

- Prilazimo sa strahom Božijim, verom i ljubavlju. I u postu se trudimo koliko trenutno možemo. Postimo dan po dan, po svojim mogućnostima. A onda kako vreme odmiče, što se više treniramo u odricanju, i taj naš trud će biti sve veći. Ali ni tada nas naš trud neće udostojiti Pričešća, jer se ne pričešćujemo svojom zaslugom, već Božijom - objasnila je Andrea.

Ostavite komentar