Lifestyle > Mozaik

Rešenje za ČIST VAZDUH u stanu: Ovo su biljke koje ELIMINIŠU štetne materije

Njihovom pravilnom negom i rasporedom u prostoru učinićete svoj dom zdravijim i prijatnijim

Autor: K1 info/ kuca stil

12/09/2022 > 07:26

podeli vest:

Rešenje za ČIST VAZDUH u stanu: Ovo su biljke koje ELIMINIŠU štetne materije
Foto: Freepik.com


Ove bilje su pravi "terminatori"  štetnih materija iz vazduha, ali da biste postigli najbolji efekat važno je da znate kako da ih rasporedite u prostoru.

Na svakih devet kvadratnih metara u stanu potrebno je da stavite po jednu biljku koja ima moć prečišćavanja vazduha.

To znači da vam je za stan prosečne veličine potrebno šest do sedam dobro raspoređenih biljaka sa liste u nastavku teksta.

Palma

Palma je biljka koju ljudi rado drže u domovima jer asocira na leto i more. Pored toga što povoljno utiče na našu psihu ona ima još jednu važnu ulogu. Prema istraživanjima koje je sprovela NASA, najbolja biljka za prečišćavanje vazduh je Areca palmino drvo, koja održava vlagu i svežinu u prostoriji i uklanja hemijske toksine iz vazduha. Palmama treba da osigurate dovoljno svetla, ali ih nikako ne treba postaviti direktno na sunce jer ćete izazvati kontraefekat.

Foto: Pixabay.com

 
Gerber

Gerber je ukrasna biljka kojom mnogi rado ukrašavaju dom, ali ovaj lep cvet ujedno čisti vazduh od štetnih materija i duvanskog dima. Ne zahteva posebnu negu, podnosi vrućinu, ali ne zaboravite da ga redovno zalivate.

 Aloja vera

Lekovita biljka Aloja vera koristi se za regeneraciju organizma i kože, ali zanimljivo je i da savršeno uklanja štetne materije iz vazduha, uključujući i zračenje TV ekrana i monitora. Zato je ona posebno pogodna za ljude koji mnogo vremena provode ispred televizora ili računara.

Dracena

Ova tropska biljka je poreklom sa Madagaskara i izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Obavezno je sklonite sa direktnog izvora svetlosti, promaje i sa hladnih mesta, jer će tako ova lepa biljka da naraste i do 3 metra.

Bršljan

Bršljan čisti vazduh od duvanskog dima, a veruje se da ova biljka donosi i sreću. Uglavnom raste oko kuće, ali može biti i sobna biljka, samo ukoliko je držite podalje od dece i kućnih ljubimaca zbog njenih otrovnih listova.

Foto: Pixabay.com

 
Kaktus

Kaktusi apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje i smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija. Ne zahtevaju posebnu negu i mogu da opstanu i u domu vrlo zauzetih ljudi, koji često zaboravljaju na negu cveća. Ove neobične biljke različitih oblika i veličine moguda budu i veoma lep ukras.

Paprat

Ukoliko volite paprati, držite ih u kuhinji ili kupatilu koji imaju prozore, jer zahtevaju dosta vlage, a ne vole direktnu sunčevu svetlost. Ova biljka koristiće vam da u domu smanji koncentraciju formaldehida iz nameštaja, zavesa i tkanina, ali i plastičnih masa, lepkova i boja.

Fikus

Fikus čisti vazduh od prašine, gljivica i bakterija, neutrališe duvanski dim i smanjuje koncentraciju ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina (hemikalije koja se nalazi u lepkovima, bojama i lakovima). Za razliku od palme, fikus treba postaviti na izvor svetlosti, ali nikako na promaju. Takođe treba voditi računa da ne bude izložen naglim promena temperature.

Foto: Freepik.com

 

Ostavite komentar