Lifestyle > Mozaik

NIJE SAMO za LIMUNADU: Mali, ŽUTI CITRUS može da bude VERAN POMOĆNIK u domaćinstvu

Saveti i trikovi iskusnih domaćica kako da pametno iskoristite limun

Autor: K1 info/ zenasamja.me/ telegraf.rs

05/10/2023 > 18:16

podeli vest:

NIJE SAMO za LIMUNADU: Mali, ŽUTI CITRUS može da bude VERAN POMOĆNIK u domaćinstvu
Foto: Freepik.com


Pored toga što je jako zdrav, limun može da vam budu od velike pomoći u domaćinstvu.

Iako ovau citrusnu voćku većina ljudi koristi isključivo za pravljenje limunade, stavljanje u čaj ili gazirana pića, limun može da se koristi i za mnoge druge stvari. 

Limun kao izbeljivač

Umesto izbeljivača, za posvetljivanje veša možete da koristite limunov sok. Zaboravite na agresivne izbeljivače i u dozer za pranje sipajte 1/4 do 1/2 šolje sveže isceđenog limunovog soka. Potamnele bele tkanine će uz pomoć limunovog soka ponovo da zablistaju.

Očistite džezvu ili čajnik

 Da biste očistili čajnik napunite ga vodom, dodajte šaku tankih kriški limunove kore, a zatim pustite da proključa. Isključite i ostavite ga da se hladi jedan sat, zatim procedite i isperite dobro. U praznu džezvu dodajte so, led i koru. Ostavite dva minuta pa isperite.

Uklonite masnoću

Ako je vaša kuhinja bila žrtva dinstanja, kora od limuna će vam pomoći da se rešite masnih mrlja. Dodajte malo soli na koru i trljajte po masnim delovima, a zatim ih obrišite krpom. Ali, budite oprezni kada ga upotrebljavate na mermernim površinama ili na površinama koje su osetljive na kiselinu.

Čuva dom od insekata

Mnoge štetočine mrze limunovu kiselinu, pa ukoliko želite da ih se otarasite, stavite koru na svim mestima gde mravi i ostali insekti mogu da ulaze.

Limunov sok sprečava da voće i povrće potamni

Malo isceđenog soka limuna može učiniti čuda za avokado, jabuke, banane i oljušten sirovi krompir, jer je sok od limuna dovoljno kiseo da spreči oksidaciju zbog koje voće i povrće postaje braon. 

I još nekoliko saveta iskusnih domaćica... 

Kako prepoznati najsočniji limun?

Najsočniji limun je onaj s tankom korom, a prepoznaćete ga po tome što mu je kora glatka. Mali i srednji plodovi obično imaju tanju koru od većih. 

Kako najbolje iscediti limun?

Aparati za ceđenje iscede najviše soka iz limuna, ali ako želite da sok iscedite ručno, gnječite limun neko vreme po pultu, a zatim ubacite u mikrotalasnu na 30 sekundi.

Pre rendanje limunove kore...

Uvek prvo obrisati limun krpom natopljenom rakijom, pa onda dobro oprati vrelom vodom da se ukloni zaštitni i otrovni vosak.

Ostavite komentar