Lifestyle > Mozaik

Najbolji SAVETI za lakše i brže PRANJE PROZORA: Kad ako ne SAD?

Ono što većinu domaćica muči jeste to da i posle čišćenja ostaju tragovi na staklu. Evo kako rešiti problem...

Izvor: K1info/telegraf.rs

02/06/2023 > 18:03

podeli vest:

Najbolji SAVETI za lakše i brže PRANJE PROZORA: Kad ako ne SAD?
Foto: Freepik.com


Većini žena je poseban izazov kako da očiste prozore tako da zasijaju. Zbog tragova i mrlja koje ostaju i posle čišćenja, mnogima ovo nije omiljen kućni posao.

Birajte da perete prozore kada je napolju oblačno, ali ne pada kiša. Toplije vreme nije pogodno za pranje staklenih površina, jer ih osuši pre nego što stignete da ih uglancate, zbog čega i ostaju tragovi i  mrlje na njima.

Donosimo vam tri jednostavna trika kako da lako i brzo, a bez mrlja i tragova operete prozore.

1. Destilovana voda 

Pre nego što posegnete za sredstvom za pranje prozora, očistite ga vodom. Voda iz česme ima kamenca, pa nije dobra za čišćenje staklenih površina, jer ostavlja mrlje. Zato je bolje, ako ste u prilici, da koristite destilovanu vodu. 

Ako nemate onu iz prodavnice, za prvu pomoć možete i da prokuvate i prohladite vodu sa česme. Sunđer umočite u vodu i pređite površine prozora kako biste skinuli grubu prljavštinu.

2. Alkoholno sirće i voda

Umesto sredstva za pranje prozora koja sadrže razne hemikalije koristite rastvor alkoholnog sirćeta i vode. Za razliku od kupovnih, ovo sredstvo koje ćete sami jednostavno napraviti ne ostavlja tragove posle brisanja.

U flašu sa prskalicom sipajte vodu, opet ako možete destilovanu i sirće u razmeri 50:50. Ako su prozori više zaprljani dodajte ovom rastvoru i jednu kašičicu sode bikabone. Promućkajte, pa isprskajte prozore i očistite ih, najbolje, krpom koja ima vlakna od mikrofibera.

3. Novine

Ako hoćete da vam prozori zablistaju punim sjajem, na kraju ih izglancajte starim novinama. To je provereni način da dobijete besprekorno čiste prozore. Izgužvajte stare novine i izglancajte njima temeljno celu površinu prozora.

Ostavite komentar