Lifestyle > Mozaik

ZNATE li šta je to "AMERIČKI PLAN": To je kad DEMOKRATSKE Sjedinjene Države ZATVARAJU ŽENE jer su PROMISKUITETNE

Zakonski je bilo omogućeno da se privede, ispita i internira svaka žena za koju se posumnja da je... slobodna u ljubavi

Izvor: K1info

20/08/2023 > 21:46

podeli vest:

ZNATE li šta je to "AMERIČKI PLAN": To je kad DEMOKRATSKE Sjedinjene Države ZATVARAJU ŽENE jer su PROMISKUITETNE
Foto: H. D. Girdwood, Public domain, via Wikimedia Commons


Kada su Sjedinjene Države ušle u Prvi svetski rat 1917. godine, zvaničnici su bili zabrinuti za zdravlje američkih vojnika - konkretno, želeli su da ih zaštite od polno prenosivih bolesti.

Njihovo rešenje bilo je takozvani "Američki plan", koji je zakonski omogućio da se privede, ispita i institucionalizuje svaka žena za koju se posumnja da je promiskuitetna.

Ukoliko su žene bile pozitivne, američki zvaničnici su ih zatvarili u kaznene institucije bez odgovarajućeg postupka.

Foto: Unknown / Wikimedia Commons / Public domain

 

Iako su mnogi zapisi o programu od tada izgubljeni ili uništeni, prisilno interniranje žena moglo je da traje od nekoliko dana do više meseci.

Unutar ovih institucija, pokazuju evidencije, ženama je često ubrizgavana živa i primoravane su da uzimaju lekove na bazi arsena, najčešće za sifilis. Ako su se loše ponašale, ili ako nisu pokazivale "pravo" damsko poštovanje, ove žene su mogle biti pretučene, polivene hladnom vodom, bačene u samicu - ili čak sterilisane.

Na primer, Nina MekKol - samo jedna od hiljada žena koje su pregledane i lečene protiv svoje volje - bila je prinuđena da provede tri meseca u pritvorskoj bolnici Bej Siti.

Inače, Sjedinjene Države nisu bile jedina zemlja koja je nasilno institucionalizovala žene zbog polno prenosivih bolesti.

U 19. veku, zakoni o zaraznim bolestima u Velikoj Britaniji na sličan način su tretirali žene, a ovakva politika bila je prilagođena i u britanskim kolonijama.

Ostavite komentar