Lifestyle > Mozaik

Počeli NAPADI na ljude, ostanite HLADNE GLAVE: Šta da RADITE ako na vas KRENU VRANE

Ove ptice važe za jedne od najinteligentnijih, a njihovi napadi na ljude su veoma retki

Izvor: K1info/informer.rs

16/05/2023 > 08:24

podeli vest:

Počeli NAPADI na ljude, ostanite HLADNE GLAVE: Šta da RADITE ako na vas KRENU VRANE
Foto: Unsplash.com


Vrane su inteligentne i društvene ptice koje pripadaju porodici Corvidae. One su poznate po svojoj crnoj boji perja i karakterističnom obliku tela snažnih krila. Rasprostranjene su širom sveta, a neke od najpoznatijih vrsta vrana su američka vrana (Corvus brachyrhynchos) i evropska vrana (Corvus corone).

Ove ptice su jedne od najinteligentnijih. One su sposobne za rešavanje problema, upotrebu alata i imaju izražene društvene strukture. Studije su pokazale da vrane mogu prepoznati sebe u ogledalu, što je sposobnost koja je retka među životinjama i ukazuje na visoku kognitivnu svest.

Kao što smo već pisali, vrane su napale ženu (60) u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, koja je primljena u Urgentni centar zbog povreda. Iako su se mnogi zapitali kako je to moguće da se desi, ovo doba godine je period kada de legu mlade vrane. Njihovi roditelji su veoma posvećeni i brižni, pa mnogo vode računa o tome da njihovo potomstvo bude bezbedno. Odatle i povremeni napadi na ljude.

Evo sedam saveta o tome šta treba raditi u takvoj situaciji:

1. Obavestite lokalne vlasti

Ako primetite da su vrane posebno agresivne na određenom području, obavestite lokalne vlasti ili nadležne službe za zaštitu životinja. Oni mogu da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se rešio problem.

2. Ostanite smireni

Iako napad ptica može da izazove strah i paniku, važno je ostati smiren. Nemojte vikati, mahati rukama ili trčati jer to može dodatno da izazove ptice.

Foto: Unsplash.com

 
3. Zaštitite glavu

Vrane često ciljaju glavu, pa je važno zaštititi tu oblast. Možete koristiti kapu, šešir ili druge pokrivalice za glavu kako biste smanjili rizik od povreda.

4. Nosite zaštitnu opremu

U ekstremnim slučajevima kada su napadi vrana česti i agresivni, možda ćete želeti da nosite zaštitnu opremu kao što su naočare, rukavice ili jakna s kapuljačom.

5. Koristite kišobran ili štap

Otvaranje kišobrana ili nošenje štapa iznad glave može da omete vrane i spreči njihove napade. Ptice će biti opreznije zbog izmenjenog oblika i veličine objekta iznad vas.

6. Napustite područje

Ako je moguće, udaljite se s mesta gde su vrane agresivne. Pokušajte da nađete sigurno sklonište ili uđete u zgradu kako biste se zaštitili.

Foto: Unsplash.com

 
7. Ne provocirajte ih

Izazivanje ili pokušavanje da se sukobite sa pticama može samo da pogorša situaciju. Nemojte bacati predmete na njih ili ih gađati, jer to dovodi do dodatnih napada.

Važno je napomenuti da su napadi vrana relativno retki, ali ako se suočite s takvom situacijom, ovi saveti mogu da vam pomognu da se zaštitite. Zapamtite, mirnoća i oprez su ključni faktori u takvim situacijama.

 

Ostavite komentar