Lifestyle > Mozaik

Šta je NEURONAUČNI PARADOKS i šta se dešava sa MOZGOM u trenutku UMIRANJA?

U novoj studiji naučnici tvrde da su registrovali moždanu aktivnost sličnu svesnoj kod umirućih pacijenata

Izvor: K1info/informer.rs

13/05/2023 > 22:34

podeli vest:

Šta je NEURONAUČNI PARADOKS i šta se dešava sa MOZGOM u trenutku UMIRANJA?
Foto: screenshotyoutube/Gledaj Ovo


Sve nas zanima šta se dešava u trenutku smrti. Zapravo, to jedna od omiljenih tema naučnika i istraživača. Postoji nekoliko različitih koncepata i teorija o tome, a neke su povezane sa religijskim ili duhovnim uverenjima. 

U novoj studiji naučnici tvrde da su registrovali moždanu aktivnost sličnu svesnoj kod umirućih pacijenata, što daje nove uvide u proces umiranja.

- Živopisno iskustvo koje može proizaći iz disfunkcionalnog mozga tokom procesa umiranja je neuronaučni paradoks. Otkrili smo potencijalne neuropotpise naše svesti - rekao je autor studije, neurolog Džimo Bordžigen sa Univerziteta u Mičigenu.

U studiji su korišćeni podaci četiri pacijenta koji su umrli u bolnici dok su im lekari pratili rad mozga na EEG snimcima. Sva četiri pacijenta bila su u komi i nisu reagovali pa se smatralo da im medicinska pomoć nije potrebna. Uz dopuštenje njihovih porodica, aparati za održavanje života su isključeni, posle čega su oni pretrpeli srčani zastoj i umrli.

Stručnjaci su retrospektivno analizirali podatke o moždanoj aktivnosti u trenucima posle isključenja aparata do trenutka smrti.

Posle isključenja aparata, dva pacijenta pokazala su povećanje broja otkucaja srca s pojačanom aktivnošću gama-talasa koji se smatraju najbržom moždanom aktivnošću i povezuju sa svešću.

Foto: Shutterstock

 

- Moglo bi se reći da su pacijenti probuđeni iznutra - rekao je neurolog.

Aktivnost je otkrivena u tzv. vrućoj zoni, području u zadnjem delu mozga povezanog sa svesnom moždanom aktivnošću. U drugim studijama mozga to područje dovedeno je u vezu sa sanjanjem, vizualnim halucinacijama kod epilepsije i promenjenim stanjima svesti.

Inače, druga dva pacijenta nisu pokazala isti porast broja otkucaja srca ili aktivnosti mozga. Naučnici tvrde da je nemoguće tačno znati čemu bi moždana aktivnost mogla odgovarati kao subjektivnom iskustvu.

- Možda aktivira unutrašnju skrivenu svest, tj. izvlači sećanja iz prošlosti. Mogao bi to biti mehanizam za preživljavanje mozga, to još uvek ne znamo - rekao je Bordžigen.

Sve u svemu, pojam umiranja i šta se dešava sa umom čoveka u tom momentu prava je misterija. Da li su tvrdnje naučnika tačne ili možda i oni još uvek grebu po površini, nećemo saznati... Zapravo hoćemo jednog dana, ali neka on što kasnije dođe.

 

 

 

Ostavite komentar