Lifestyle > Mozaik

PET ZNAKOVA koji otkrivaju da vaše DETE još NIJE SPREMNO za brata ili sestru

Roditelji se često pitaju kada je pravo vreme za drugo dete i da li su baš svi spremni za prinovu

Izvor: K1info/Klix.ba

20/04/2023 > 21:18

podeli vest:

PET ZNAKOVA koji otkrivaju da vaše DETE još NIJE SPREMNO za brata ili sestru
Foto: Pixabay.com


Posle preispitivanja sopstvenih mogućnosti za prinovu u kući, roditelji preispituju i spremnost prvorođenog deteta. Stručnjaci objašnjavaju da postoje jasni znaci koji pokazuju da dete još uvek nije potpuno spremno za brata ili sestru.

Psihijatar Aleks Dimitriu objašnjava da čak i ako ne planirate zbog toga da odložite trudnoću treba da pripremite starije dete za promene koje će da uslede sa dolaskom bebe u kuću.

- Pitanje odlučivanja o još dece treba da bude utemeljeno na stabilnosti i sreći trenutnog stanja stvari. Ako su svi srećni, uče i dobro komuniciraju, onda je to dobra odluka. S druge strane, ako problemi već postoje, može da dođe do određenih problema.

Pre dolaska novog člana porodice trebalo bi da postoji stabilnost u dosadašnjoj porodici.

- Ta je stabilnost ukorenjena u zdravlju i dobrobiti vašeg deteta, zato je važno da osigurate da su njihove emocionalne potrebe zadovoljene dok vaša porodica raste. Posmatranje njegovog ponašanja i navika u potrazi za naznakama kako se oseća odlična je početna tačka.

Prema psihijatru Aleksu Dimitriu neki znaci jasno ukazuju da vaše dete još uvek nije spremno za brata ili sestru, a to su:

- Još uvek spava sa vama u krevetu

- Još uvek dojite

- Ne razume da su male bebe "dosadne"

- Nije naučilo da provodi vreme bez vaše prisutnosti

- Uporno govori da ne želi brata ili sestru

 

Ostavite komentar