Lifestyle > Mozaik

Prolećne DILEME VLASNIKA PASA: Da li je MASLAČAK OTROVAN za njihovog ljubimca?

Neko ga smatra "korovom", neko cvećem, ali kad procveta maslačak znamo da je stiglo proleće

Izvor: K1info/telegraf.rs

09/03/2023 > 08:43

podeli vest:

Prolećne DILEME VLASNIKA PASA: Da li je MASLAČAK OTROVAN za njihovog ljubimca?
Foto: Pixabay.com


Pod uslovom da ljubimca vodite u prirodu koja nije tretirana herbicidima, dozvolite mu gric ili dva ove biljke i otvorite četvore oči da se ne prejede, mada bi najgori scenario u tom slučaju bile česte pauze za toalet.

Maslačak se lako prepoznaje po jarkožutim laticama, ali i belim pufnastim kuglicama, kad uvene i priprema se za rasejavanje semena.

Ova višegodišnja biljka viđa se bukvalno svuda. Imajući to na umu, a znajući koliko su naši ljubimci radoznali, postavlja se pitanje: da li je maslačak otrovan za pse?

Postoje divlje biljke koje su štetne, pa i opasne za stomak vašeg psa, ali maslačak, srećom, nije jedna od njih.

Maslačak je prepun hranljivih materija kao što su vitamin A, C i K za jačanje imunološkog sistema, zdravlje ćelija, tkiva i kostiju, tako da može biti zdrava poslastica za psa, ali u maloj količini.

Najgori “scenario” u slučaju prejedanja maslačkom bio bi bol u stomaku i mnogo pauza za toalet.

Ne zaboravite da psu mogu ozbiljno da naude biljke tretirane herbicidima. Ako niste sigurni u netoksičnost travnate površine na koju izvodite psa, koliko zapravo treba da se zabrinete?

Foto: Pixabay.com

 

Prema nekim tvrdnjama, većina hemikalija u herbicidima je niskotoksična za sisare i ako se pravilno koriste, obično nisu štetne.

Iako je toksičnost malo verovatna, ipak je bolje držati pse podalje od travnjaka 24-48 sati posle prskanja sredstvom za suzbijanje korova.

Većina akutnih trovanja herbicidima se dešava kad kućni ljubimci imaju direktan pristup proizvodu, za razliku od šetnje tretiranom površinom.

U isto vreme, ne možemo da znamo koja količina herbicida se koristi u određenim oblastima. U ovim slučajevima, najbolje je da budete oprezni, pogotovo ako primetite da su trava ili lišće sprženi ili na drugi način oštećeni.

 

Ostavite komentar