Lifestyle > Mozaik

Možda (ni)ste znali, ali muškarci su tek početkom prošlog veka počeli da nose burme

Više faktora je uticalo da muški venčani prsten postane deo tradicije

Izvor: K1info/Klix.ba

27/02/2023 > 19:02

podeli vest:

Možda (ni)ste znali, ali muškarci su tek početkom prošlog veka počeli da nose burme
Foto: Pixabay.com


Iako venčano prstenje postoji već 5.000 godina, muškarci su počeli da ih nose kao simbol svog bračnog statusa tek početkom dvadesetog veka.

Mnogima je prva asovijacija na venčanje slika žene u dugoj beloj haljini s istaknutim prstenom. Vekovima su se svi aspekti vezani uz venčanja smatrali ženskim.

Tek u prošlom veku došlo je do promene u smislu da i muškarci budu deo stare tradicije i nose prsten koji će ih "obeležiti" da su u braku. To je rezultat potrošačkog kapitalizma, decenijskog feminizma i drugih istorijskih (prvenstveno ratovi), društvenih i ekonomskih faktora.

Venčane burme za mladoženju uvedene su kroz masovne medijske kampanje "muških vereničkih ili zaručničkih prstenova" 1926. godine.

Prema članku Viki Hovard "Prsten pravog muškarca" kampanje su uglavnom ideje crpile iz tradicionalnih simbolika vezanih za prstenje, koristeći maternji jezik i slike kako bi se nametnula ideja muškog vereničkog prstena kao heteroseksualne tradicije.

Pored toga, u Drugom svetskom ratu došlo je do velikog pomaka po pitanju ženskih prava. Pošto su muškarci ratovali, žene su bile odgovorne za održavanje porodičnih finansija. Kao rezultat toga, povećao se broj zaposlenih žena, a javnost ih je pohvalila zbog kompetencije i inteligencije.

Zatim su usledile kampanje u kojima su trgovci maksimalno koristili osećanja parova u teškim vremenima. Prsten kojeg je trebalo da nosi muškarci bili su predstavljeni kao simbol predanosti koji bi mogao i da pruži malo olakšanje zbog razdvajanja i potencijalnog gubitka. Do 40-tih godina prošlog veka na 80% venčanja muškarci su nosili burme.

 

Ostavite komentar