Lifestyle > Mozaik

STUDIJA DOKAZALA da RASA ne određuje PONAŠANJE PSA

Veterinari već neko vreme tvrde da, suprotnom opšteprihvaćenom mišljenju, rasa psa nema previše veze sa njegovom agresivnošću

Izvor: K1info/index.hr

01/02/2023 > 19:34

podeli vest:

STUDIJA DOKAZALA da RASA ne određuje PONAŠANJE PSA
Foto: Pixabay.com


U časopisu Applied Animal Behavior Science objavljena je studija koju su napravili istraživači sa Univerziteta Sao Paulo u Brazilu, u kojoj se dokazuje da odnos čoveka i psa može učiniti životinju agresivnijom.

"Agresivna ponašanja često spadaju u kategoriju neželjenih ponašanja jer su uglavnom povezana sa negativnim kontekstom. Međutim, agresija ostaje važna komponenta razvoja ponašanja pasa", piše u studiji.

Istraživači su okupili nekoliko rasa pasa, uključujući mešance. Bilo ih je ukupno 665. Pokazalo se da određene fizičke osobine poput težine utiču na agresivnost, ali da su društveni i faktori okoline bolji predskazivači pseće agresije.

Foto: Pixabay.com

 

"Rezultati naglašavaju nešto što proučavamo već neko vreme: ponašanje proizlazi iz interakcije između životinje i uslova u kojima živi", rekla je autorka studije Brizeida de Resende.

Na primer, istraživači su otkrili da vlasnici koji svakodnevno šetaju svoje pse imaju manje problema sa agresijom pasa. Nadalje, "teži psi su manje neposlušni od lakših".

Foto: Pixabay.com

 

Značajno otkriće je i da "psi u vlasništvu žena manje laju na strance". Na kraju, rezultati studije sugerišu da se rase s kratkim njuškama, poput mopsa, buldoga i Ši-cua, lošije ponašaju od onih sa srednjim i dugim njuškama.

Studija pruža uverljive dokaze koji remete dugogodišnju ideju da rasa određuje ponašanje psa. Ovom studijom, prvom te vrste u Brazilu, istraživači počinju da otkrivaju složenost naravi naših ljubimaca.

 

Ostavite komentar