Lifestyle > Ljubav

MA ŠTA KAŽEŠ: Put do muškog srca vodi preko stomaka

Svi znamo za ovu izreku, ali ne znamo da li je baš tačna

Autor: K1 info/dijamant.rs

19/01/2023 > 18:54

podeli vest:

MA ŠTA KAŽEŠ: Put do muškog srca vodi preko stomaka
Foto: Pixabay.com


Po nekim izvorima "originalna" izreka je zapravo nešto drugačija i glasi – "put do srca muškarca je kroz želudac“. Ona savremenija je - "ljubav na usta ulazi".

Iako je nastala u tradicionalnom vremenu kada su žene primarno bile domaćice i kuvarice svojim muškarcima, koji je spremniji na romansu posle dobrog jela i radije se odlučuje na brak s tom ženom, najnovija istraživanja govore da ista povezanost između jela i romanse vredi i za ženski pol.

Kad je čovek gladan, misli samo na hranu. Kad je sit, zadovoljniji je i može se lakše opustiti. Glad je stres za organizam, a pod stresom nismo baš za romantiku.

- Čovek ne može dobro misliti, dobro voleti ili dobro spavati ako nije pre toga dobro jeo - poznata je rečenica Virdžinije Vulf, jedne od hiljadu autora koji su pisali o vezi između hrane i ljubavi.

Kroz brojne kulture, hrana i romantika se blisko prepliću. Udvaranje za večerom, koje je društvena navika, nije zato potpuno bez veze.

Pored toga, ako naručite desert, imate veću šansu za romansu. Sve to ima veze s hormonima sreće: Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfin su fantastična četvorka hormona koji su direktno odgovorni za osećaj sreće.

Slatki ukusi povećavaju lučenje dopamina, hemijski spoj u mozgu odgovoran za "strastvenu ljubav“. I ostala dva hormona sreće, serotonin i endorfin pojačano se luče nakon što pojedete nešto slatko, kao što je čokolada. A oksitocin se, pak, luči kada grlite dragu osobu.

Foto: Pixabay.com

 

Neke vrste hrane zasluženo se zovu "ljubavnom hranom“ ili afrodizijacima.

Feferone, krastavci, ljuta paprika, školjke, čokolada, šafran, žen-šen, bundevine semenke, avokado, orašasti plodovi, beli luk, đumbir, jaja, jagode samo su neki od poželjnih sastojaka na jelovniku jer greju organizam, a čaša crnog vina zaokružiće ljubavnu priču.

Kao što vidite, ljubav i hrana i te kako imaju mnogo toga zajedničkog. Primarno da nas učine srećnima.

 

 

 

Ostavite komentar