Lifestyle > Mozaik

MA ŠTA KAŽEŠ: Preterano korišćenje mobilnog telefona UBRZAVA STARENJE

Savremeni eliksir mladosti - smanjite "druženje" s mobilnim

Autor: K1 info/ ingex.hr

20/09/2022 > 11:29

podeli vest:

MA ŠTA KAŽEŠ: Preterano korišćenje mobilnog telefona UBRZAVA STARENJE
Foto: Pixabay.com


Dermatolozi odavno upozoravaju da UV zraci sunca štetno utiču na kožu, a sada intenzivno rade iztraživanja o štetniim efektima plavog svetla koje emituju LED ekrani.

Nova studija sugeriše da zbog nje ubrzano starimo, a smatra se da je šteta mnogo veća nego što se mislilo.

Najnovija otkrića objavljena nedavno pokazala su da preterano izlaganje plavom svetlu ima štetno dejstvo na ćelije u našem telu, od ćelija kože i masnog tkiva do senzornih neurona, tvrdi naučnica sa Univerziteta Oregon State, Jadviga Gebultovic. Rezultati studije sa Univerziteta u Oregonu, objavljeni su u časopisu “Frontiers in Aging”.

- Naša studija sugeriše da bi izbegavanje preteranog izlaganja plavom svetlu mogla da bude dobra strategija u borbi protiv starenja - dodala je Gebultovic.

Nažalost, kako su primetili istraživači, ljudi u razvijenim društvima izloženi su plavom svetlu u zabrinjavajućpj meri (LED rasveta, mobilni telefoni, monitori računara, televizori, ambijentalna rasveta).

Znamo da je starenje proces koji se neminovno događa i to na različite načine. Na ćelijskom nivou starimo kada ćelije prestanu da se oporavljaju i proizvode nove zdrave "kopije".

Ista studija proučavala je i uticaj mobilnih telefona na funkcije ćelija. Naime, ove signalne hemikalije (koje utiču na stvaranje novih ćelija) značajno se menjaju zbog izlaganja plavoj svetlosti, a poremećaj te ravnoteže direktno se povezuje s ubrzanim starenjem.

Foto: Pixabay.com

 

Još jedno zabrinjavajuće otkriće jeste to da su molekuli odgovorni za komunikaciju između neurona (kao što je glutamat), na nižem nivou posle izlaganja plavom svetlu, piše “Njujork post”.

Dakle, ako želite da što duže ostanete mladi i zdravi, za početak, smanjite "druženje" s mobilnim telefonom.

 

 

 

 

Ostavite komentar