Lifestyle > Hi-Tech

Nebo više NIJE GRANICA - putnici će moći TOKOM LETA AVIONOM da koriste svoje mobilne telefone

Ovo će omogućiti inovativne usluge za ljude i daće mogućnosti rasta za evropske kompanije

Izvor: K1info/telegraf.rs

29/11/2022 > 21:41

podeli vest:

Nebo više NIJE GRANICA - putnici će moći TOKOM LETA AVIONOM da koriste svoje mobilne telefone
Foto: Pixabay.com


Evropska komisija je objavila da otvara vrata evropskim avio-kompanijama i da će da počnu da nude 5G konekciju tokom letova, dodeljivanjem određenog spektra za 5G, kao i za prethodne generacije mobilne tehnologije.

Putnici će se povezati na ugrađenu, takozvanu "piko-ćeliju", odnosno baznu stanicu, koja se zatim povezuje na zemaljske mreže preko satelita. Drugim rečima, putnici na letovima u EU moći će da koriste svoje mobilne telefone do maksimuma kapaciteta i karakteristika, baš kao i kod zemaljske 5G mobilne mreže.

Foto: Pixabay.com

 

Tjeri Breton, komesar za unutrašnje tržište, rekao je da će 5G omogućiti inovativne usluge za ljude i mogućnosti rasta za evropske kompanije, kao i da nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrzo povezivanje velikog kapaciteta.

Iako je putnicima, kao što svi znamo, rečeno da stavljaju svoje uređaje u Airplane mode tokom letova, ova pravila su znatno blaža poslednjih godina. Još 2014. godine, Agencija Evropske unije za bezbednost u vazduhoplovstvu je ažurirala svoje smernice tako da avio-kompanije ne moraju da zahtevaju od svojih putnika da koriste ovaj režim.

Airplane mode obično ograničava mobilnu vezu, ali često i dalje dozvoljava druge bežične tehnologije kao što su Wi-Fi i Bluetooth.

Ne očekuje se da će 5G u avionu stvoriti bilo kakve bezbednosne probleme, jer koristi različite frekvencije od onih koje se koriste za komunikaciju u pilotskoj kabini, kaže Međunarodno udruženje za vazdušni transport.

Telefoni će koristiti spektar od 5 GHz i više, dok sami avioni koriste opseg 4,2-4,4 GHz za svoju povezanost.

 

 

 

Ostavite komentar