Lifestyle > Hi-Tech

Smučilo vam se da pamtite LOZINKE - rešenje postoji i zove se PASSKEY

Posle kompanije Apple, i Google se priprema da donese revoluciju i zameni menadžere lozinki

Autor: smartlife.mondo.rs

13/10/2022 > 21:22

podeli vest:

Smučilo vam se da pamtite LOZINKE - rešenje postoji i zove se PASSKEY
Foto: Unsplash.com


Rešenje kako da lozinke odu u zaborav postoji već decenijama, ali to do sad nije bilo naročito sigurno. Međutim, velike  tehnološke kompanije žele da zamene lozinke sa alternativom koja se zove passkey, i koju već podržavaju kompanije kao što su Google, Apple i Microsoft, pa čak i asocijacija FIDO Alliance, koja se zalaže za standarde u autentifikaciji.

Apple je na iOS 16 operativnom sistemu već implementirao passkey, a sada Google testira isto za Chrome i Android.

Računarske lozinke su prvobitno zamišljene kao tajna fraza koji korisnici pamte i unose u okvir za tekst. Kako se pojavila potreba za većom bezbednošću, stigli su menadžeri lozinki, koji olakšavaju čuvanje i unošenje istih. Međutim, revolucija menadžera lozinki je samo privremeno rešenje, izgrađeno iznad tog originalnog okvira za tekst. Potrebno je prevazići ga, a upravo tu nastupa passkey i uskoro će svi moći da ga koriste pomoću Chrome pregledača.

Foto: Unsplash.com

 

Proces njegovog kreiranja se odvija na sledeći način: Korisnik prvo potvrdi da želi da ga kreira za određeni sajt ili nalog, a zatim ga unosi pomoću istog metoda kojim otključava telefon (npr. otisak prsta). Kada se to uradi, passkey će biti sinhronizovan na svim uređajima pomoću menadžera lozinki kompanije Google. To znači da čak i ako korisnik izgubi telefon, i dalje će imati pristup.

Još jedna mogućnost koju Google passkey nudi jeste korišćenje pametnog telefona za prijavljivanje na ostale uređaje koji nemaju, na primer, čitač otiska prsta, pa se koristi onaj na telefonu.

Passkey je trenutno dostupan kao beta, ali kada bude spreman, svi korisnici će moći da ga koriste na bilo kojoj platformi.

 

 

 

Ostavite komentar