Lifestyle > Hi-Tech

Otvoren TESLA FEST u NOVOM SADU - praznik INOVACIJA, ZNANJA i STVRALAŠTVA

Tradicionalni međunarodni festival počeo je danas i trajaće do subote

Autor: Tanjug

12/10/2022 > 18:54

podeli vest:

Otvoren TESLA FEST u NOVOM SADU - praznik INOVACIJA, ZNANJA i STVRALAŠTVA
Foto: Pixabay.com


Pored velikog broja pronalazaka, novih proizvoda i tehnologija, na festivalu će biti održana izložba industrijskog dizajna, žigova, oznaka geografskog porekla i robnih marki, kao i takmičenje-smotra tehničkog stvaralaštva "Inovacioni potencijali mladih".

Ove godine na Tesla festu je prisutno preko 70 izlagača i izloženo više od 100 pronalazaka novih proizvoda i tehnologija u hali novosadskog Spensa. Na ovoj manifestaciji prisutni su pronalazača iz 20 gradova Srbije, Poljske i Kine.

Navodi da su oni pobornici toga da se okupi i pokrene najšira aktivnost u Srbiji za masovno inovativno stvaralaštvo od obdaništa do fakulteta, jer će se na taj način stvoriti jedna kumulativna masa i počeće da raste broj pronalazaka u Srbiji.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, naglašava da Tesla fest svojim imenom i imenom velikog Nikole Tesle svedoči o namerama našeg društva.

- Socijalana ekonomija odavno je zamenjena onim što zovemo razvojno-inovativna ekonomija. Mi odgovaramo da strane investicije, koje su u ovoj godini 3,8 milijardi, pratimo sa tri milijarde ukupnih budžetskih sredstava namenjenih inovacijama - rekao je Milošević.

On dodaje da Srbija zato i ima uspehe u IT sektoru u izvozu vrednom više od dve milijarde evra, a to svedoči da se ozbiljno promenila struktura privrede.

- Naše namere jesu ne da budemo kreatura nego kreatori, ne samo naše nacionalne, već i svetske privrede - naglasio je Milošević.

Na Tesla festu je do sada učestovalao preko 10.000 izlagača iz preko 30 zemalja sveta. Prof. emeritus Mirjana Vujinović Miloradov, sa Fakulteta Tehničkih nauka Novi Sad, ističe da sve što je inovativno, kreativno i sve što donosi nove rezultate, jeste aktivnost koja čini da bolje i lepše živimo.

Osnovni moto Tesla festa je aktiviranje inovacionih potencijala, popularizacija inovacija, pronalazaštva i inovacione delatnosti u našoj zemlji, snažniji razvoj i primena pronalazaka i patenata u stvaranju inovacione ekonomije u Srbiji.

Licenciran je od strane Svetske organizacije za intelektualnu svojinu („WIPO“), koja dodeljuje priznanje najuspešnijem pronalazaču.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar