Lifestyle > Hi-Tech

Zemlju 26. septembra čeka BLISKI SUSRET sa Jupiterom, evo kako će to UTICATI NA NAS

Planeta će 26. septembra biti najbliže u odnosu na Zemlju u poslednjih 70 godina, objavila je NASA.

Autor: K1info/Tanjug

21/09/2022 > 07:25

podeli vest:

Zemlju 26. septembra čeka BLISKI SUSRET sa Jupiterom, evo kako će to UTICATI NA NAS
Foto: Pixabay.com


Planeta Jupiter je na 965,5 miliona kilometara udaljena od Zemlje, a sledećeg ponedeljka, 26. septembra, biće udaljena samo 587 miliona kilometara, zahvaljujući položajima Zemlje i Jupitera u njihovim orbitama.

Zanimljivo je da se ova pojava poklapa sa fenomenom koji se zove "opozicija", što znači da Jupiter neće biti samo blizu Zemlje, već je u pitanju spektakl za sve one koji budu želeli da posmatraju ovu pojavu, najavili su iz NASE.

Naime, planeta je u opoziciji kada se nalazi na suprotnim stranama Zemlje od sunca , odnosno izlazi na istoku, dok Sunce zalazi na zapadu, a ova pojava se dešava na svakih 13 meseci kada je reč o planeti Jupiter.

Foto: Tanjug/NASA via AP

 

Kako je istakao astrofizičar Maršal Adam Kobelski u NASA centru za svemirske letove, ovu pojavu je posmatrao i čuveni italijanski astronom Galileo Galilej tehnologijom iz 17. veka.

- Jedna od ključnih potreba biće stabilan nosač za bilo koji sistem koji koristite - rekao je Kobelski,  koji je dodao da bi teleskop, od deset centimetara ili veći, i neki filteri u rasponu od zelene do plave, značili da bi Jupiterovi detalji postali vidljiviji u još većoj meri.

Stručanjaci iz NASE su poručili da je najbolja opcija za posmatranje ove pojave gledanje sa visokih nadmorskih visina u tamnom i suvom području.

- Prizori bi trebalo da budu odlični nekoliko dana pre i posle 26. septembra - rekao je Kobelski.

Jupiter je najveća planeta u Sunčevom sistemu, a njegove pruge i kovitlaci su vizuelni rezultat mešanja oblaka amonijaka i vode, a u atmosferi vodonika i helijuma.

 

 

 

Ostavite komentar