Lifestyle > Hi-Tech

Zabrana korišćenja DRUŠTVENIH MREŽA DECI ispod 14 godina! Ova država uvodi STROGE KAZNE

Zakon bi trebalo da stupi na snagu u januaru 2025. godine

Izvor: K1info/mondo.rs

Autor: Kristina Jokić

26/03/2024 > 22:25

podeli vest:

Zabrana korišćenja DRUŠTVENIH MREŽA DECI ispod 14 godina! Ova država uvodi STROGE KAZNE
Foto: Freepik.com


Američka savezna država Florida od sledeće godine zabranjuje deci mlađoj od 14 godina korišćenje društvenih mreža. Osim toga, deci uzrasta od 14 i 15 godina moraće da dobiju pristanak roditelja pre prijave na platforme poput Instagrama i Snepčeta.

Zakon je potpisao guverner Ron De Santis i on nalaže kompanijama koje su vlasnice društvenih medija da izbrišu naloge osoba mlađih od 14 godina. Kompanijama koje to ne urade prete tužbe u ime dece, a tada mogu biti kažnjene iznosom do 50.000 dolara, po svakom kršenju zakona.

Kako prenosi Skaj Njuz, Zakon bi trebalo da stupi na snagu u januaru 2025. godine, ali se očekuju brojni izazovi jer postoji mogućnost da će brojne firme tvrditi da se na ovaj način krši američki ustav.

Foto: Pexels.com

 

Republikanac Paul Rener nazvao je ovaj zakon svojim glavnim prioritetom i rekao da "dete kojem se mozak još razvija nema sposobnost da razume da je uvučeno u tehnologije koje stvaraju zavisnost".

- Kompanije će podneti tužbe čim ovo bude potpisano, ali pobedićemo ih. Pobedićemo ih i nikad, ali nikad nećemo stati - rekao je Rener.

Predlog zakona takođe definiše materijal koji je štetan za decu. Jedan od štetnih sadržaja prema ovom zakonu jeste onaj "koji nema ozbiljnu književnu, umetničku, političku ili naučnu vrednost za maloletnike", uz "očigledno uvredljive" prikaze seksualnog ponašanja i nepristojnosti.

Firme koje ne zabrane pristup takvom materijalu ili maloletniku ne zabrane pristup nalogu nakon prijave, moraće da plate sudske i advokatske troškove.

NetChoice, trgovačka grupa povezana s Metom, TikTokom i X-om, tvrdi da politika Floride stvara "ID (ličnu identifikaciju) za internetu" i postavlja ograničenja za sve, bez obzira na uzrast.

- Razočarani smo jer se i guverner De Santis pridružio pristalicama ovog zakona. Postoje bolji načini da se korisnicima garantuje sigurnost na internetu bez kršenja njihovih sloboda - rekao je Karl Sabo, potpredsednik i glavni savetnik NetChoice-a.

Ostavite komentar