Lifestyle > Hi-Tech

Astronomi OTKRILI MISTERIOZNI FENOMEN u svemiru! Struktura se VIJUGA kroz GALAKSIJU, kao ZMIJA (VIDEO)

Otkriće su objavili 2020. godine pošto su sastavili 3D mapu strukture

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Anica Ninković

21/02/2024 > 11:48

podeli vest:

Astronomi OTKRILI MISTERIOZNI FENOMEN u svemiru! Struktura se VIJUGA kroz GALAKSIJU, kao ZMIJA (VIDEO)
Foto: X Printscreen/LMU_Muenchen


Astronomi su pre nekoliko godina otkrili misteriozni fenomen unutar Mlečnog puta, ogroman vijugavi lanac gasovitih oblaka u kojima se rađaju mnoge zvezde. Ova struktura, nazvana Radklifov talas, nalazi se duž spiralnog kraka naše galaksije i udaljena je samo 500 svetlosnih godina od Sunčevog sistema.

Sada su stručnjaci otkrili još jednu zanimljivu činjenicu o njoj. Naime, kao i mnogi objekti u Mlečnom putu, Radklifov talas se kreće, ili u njegovom slučaju osciluje.

Misteriozni Radcliffe talas

Koristeći analizu kretanja mladih zvezda rođenih u oblacima gasa duž Radklifovog talasa, pratili smo dinamiku njihovog natalnog gasa i otkrili da on zapravo kamenjujerekao je astrofizičar Ralf Konicecka sa Univerziteta Harvard. Poslednjih godina, naše razumevanje trodimenzionalnih svojstava Mlečnog puta se značajno poboljšalo, uglavnom zahvaljujući projektu poznatom kao Gaia.

Naime, istoimeni svemirski teleskop već nekoliko godina pažljivo mapira našu galaksiju i pomoću paralakse sa velikom preciznošću meri položaj zvezda u tri dimenzije; kao i njihovo kretanje i brzinu. Danas, dakle, imamo najtačniju mapu Mlečnog puta do sada, piše Science Alert.

Naučnici su 2018. godine pronašli Radklifov talas koristeći podatke iz Gaje. Otkriće su objavili 2020. godine pošto su sastavili 3D mapu strukture. Međutim, tada još uvek nije bilo dovoljno podataka za detaljnije razumevanje njegovih karakteristika.

Pošto su objavljeni novi podaci iz Gaiae, naučnici su utvrdili položaj i kretanje klastera beba zvezda unutar Radklifovog talasa i otkrili da se struktura aktivno vijuga kroz našu galaksiju, poput džinovske kosmičke zmije.

Šta je izazvalo ovo talasanje i da li se to dešava u celoj galaksiji, u drugim galaksijama?

Merenja čak pokazuju da su supernove koje su praktično zbrisale prostor u kome se nalazi Mlečni put rođene u jatu zvezda u Radklifovom talasu. Naravno, ima još mnogo pitanja bez odgovora. Na primer, još uvek ne znamo zašto je nastao ovaj talas i zašto se kreće na ovaj način.

- Šta je izazvalo ovo talasanje? Da li se dešava širom galaksije, u drugim galaksijama? Da li je ovo kretanje konstantno ili se dešava samo povremeno -  pita astronom Alisa Gudman sa Univerziteta Harvard.

Moglo bi biti mnogo faktora u igri. Znamo da se Mlečni put u prošlosti spojio sa nekoliko drugih galaksija i trenutno prolazi kroz još jedno takvo "spajanje". Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da tamna materija može imati prilično dramatičan efekat na ukupnu strukturu galaksije.

- Buduća istraživanja zvezda, prašine i gasa će verovatno otkriti više talasastih struktura, a merenja njihovog kretanja trebalo bi da nam pruže bolji uvid u istoriju formiranja zvezda i gravitacioni potencijal galaksija - rekli su naučnici u studiji.

Studija pod nazivom The Radcliffe Vave is Oscilating, objavljena je u časopisu Nature.

Ostavite komentar