Lifestyle > Hi-Tech

Univerzitet u SAD pravi male ROBOTE BEZ BATERIJA! Oni sami pronalaze IZVORE ENERGIJE (VIDEO)

Robot je veličine novčića i može da nosi skoro tri puta više od svoje težine

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

12/02/2024 > 23:38

podeli vest:

Univerzitet u SAD pravi male ROBOTE BEZ BATERIJA! Oni sami pronalaze IZVORE ENERGIJE (VIDEO)
Foto: Youtube PrintScreen/Paul G. Allen School


Na Univerzitetu američke savezne države Vašington prave male robote bez baterija koji pronalaze sopstvene izvore energije i koji su nezavisniji od većine svojih većih konkurenata, kaže jedan od tvoraca Kajl Džonson.

On navodi da malli robot može da stane na vrh prsta, ali ističe da njegova veličina ne sme da zavara, prenosi Glas Amerike.

- Postoje fotodiode koje su mali senzori koji mogu da detektuju svetlost na svakom uglu, tako da on može da se kreće ka najvećem svetlu i zapravo traži sopstveni izvor energije - rekao je Džonson.

Robot može da radi zauvek uz pomoć energije okoline, kao što su svetlost ili radio talasi, bez korišćenja baterija koje doprinose elektronskom otpadu.

Tim Univerziteta u Vašingtonu specijalizovan je za korišćenje materijala koji su neškodljivi za životnu sredinu da bi razvio male elektronske uređaje, uključujući potpuno biološki razgradljive kompjuterske miševe i origami mikro letelice sa senzorima za prikupljanje podataka koje mogu da promene oblik tokom leta da bi prilagodile putanju.

Robot veličine novčića može da nosi skoro tri puta više od svoje težine, dok prikuplja podatke u različitim okruženjima, a tim se nada da će primeniti istu tehnologiju bez baterija u medicinskim uređajima i za istraživanje svemira.
 

Ostavite komentar