Lifestyle > Hi-Tech

Počela PRVA METEORSKA KIŠA ove godine! VEČERAS ZENIT, a evo do kad možete uživati u NEBESKOM SPEKTAKLU

Meteori su svetlosne pojave koje se vide kada ostaci kometa ili asteroida uđu u Zemljinu atmosferu i počnu da sagorevaju

Izvor: K1info/rts.rs

03/01/2024 > 21:45

podeli vest:

Počela PRVA METEORSKA KIŠA ove godine! VEČERAS ZENIT, a evo do kad možete uživati u NEBESKOM SPEKTAKLU
Foto: Pexels.com


U našoj zemlji prva kiša meteora, odnosno zvezda padalica dostići će vrhunac naredne noći između 3. i 4. januara posle ponoći i nastaviće se ka jutarnjim satima. Reč je o meteorskom roju Kvadrantidi. Oni su aktivni još od 28. decembra i trajaće sve do 12. januara.

- Meteorski rojevi i "kiše" koje ih prate su spektakularni događaji koje možemo da pratimo nekoliko puta godišnje, a početkom svake godine na nebu se mogu videti Kvadrantidi - rekla je za RTS saradnica u Istraživačkoj stanici Petnica Debora Pavela.

 

Meteori su svetlosne pojave koje se vide kada ostaci kometa ili asteroida uđu u Zemljinu atmosferu i počnu da sagorevaju. Ukoliko ne sagore do kraja i uspeju da padnu na tlo, nazivaju se meteoriti.

- Kada, primera radi, kometa počne da se raspada, njeni delići se kreću u njenoj orbiti i formiraju svojevrstan roj, koji kada uđe u atmosferu počne da sagoreva - rekla je ona.

Konkretno sa ovogodišnje Kvadrantide, rečeno je da će ih biti oko 120 svakog sata, ali to bi bio slučaj samo u slučaju idealnim uslova.

- Kada ne bi bilo oblačno, kada ne bismo imali Mesec ili svetlosno zagađenje i kada bi taj radijant iz kog dolaze bio u zenitu, odnosno tačno iznad nas. Nažalost, mi nećemo videti tu količinu meteora - rekla je ona.

Ostavite komentar