Lifestyle > Hi-Tech

NOVE hakerske PREVARE U SRBIJI! Ako dobijete OVAKVU poruku na VIBERU - NIKAKO NE OTVARAJTE (FOTO)

Vaš kontak može da se pojavi na displeju kako vam šalje poruku sa linkom, ne nasedajte - može biti prevara

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Kristina Jokić

21/12/2023 > 09:31

podeli vest:

NOVE hakerske PREVARE U SRBIJI! Ako dobijete OVAKVU poruku na VIBERU - NIKAKO NE OTVARAJTE (FOTO)
Foto: Freepik.com


Jedna Beograđanka je na društvenim mrežama upozorila na novu Viber prevaru. Kako je navela, može vam stići poruka od nekog od vaših kontakata iz imenika, sa virusnim linkom. Ukoliko kliknete na taj link, možete da kompromitujete svoj nalog.

Na Instagram stranici moj_beo_grad prikazana je sadržina poruke koja dolazi od strane hakera na vaš telefon.

- Hoću da prijavim da se na Viberu pojavila nova opasnost. Vaš kontakt vam pošalje ovaj link i u slučaju da se uđe na Viber akaunt će vam biti hakovan - navodi se u upozorenju.

Foto: Printscreen/Instagram/Moj_Beo_Grad

 

Ukoliko primite poruku sa ovakvim sadržajem, preporuka Nacionalnog CERT-a je da ne pristupate linkovima iz poruke jer na taj način možete kompromitovati svoj nalog na viberu a posledica je ono od čega svi strahuju!

- Klikom na link omogućavate napadaču da registruje svoj uređaj kao dodatni uređaj za pristup vašem Viber nalogu, čime dobija mogućnost da čita vaše poruke, pristupa vašoj listi kontakata i da se lažno predstavlja u vaše ime - upozoravaju u Nacionalnom CERT-u.

Kako da se zaštitite od sajber napada

Pod broj jedan - ne otvarajte sumnjive linkove! Ako dobijete poruku sa linkom koju niste očekivali ili koja izgleda neobično, nemojte je otvarati.

Potvrdite izvor: Ako vam neko od vaših kontakata pošalje link, proverite sa njim putem drugog načina komunikacije da li je zaista imao nameru da vam pošalje taj link.

Koristite zvanične linkove: Uvek koristite zvaničnu veb lokaciju ili aplikaciju Viber za sve neophodne radnje u vezi sa nalogom. Redovno ažurirajte Viber aplikaciju - savetuju u Nacionalnom CERT-u.

Šta ako kliknete tamo gde nije trebalo

Ukoliko ipak dođe do kompromitacije, evo šta možete da učinite da se zaštitite.

Ukoliko dođe do ove kompromitacije, da biste deaktivirali pristup vašem Viber nalogu na drugim uređajima (računarima ili tabletima), potrebno je da na vašem mobilnom telefonu preduzmete sledeće radnje:

Otvorite Viber aplikaciju na svom mobilnom uređaju. Izaberite opciju "More" (Još) u donjem desnom uglu ekrana kako biste pristupili meniju. Izaberite opciju "Settings" (Podešavanja) da biste pristupili postavkama podešavanja.

Ostavite komentar