Lifestyle > Hi-Tech

Američka letelica PRIČA SRPSKI sa vanzemaljcima: NASA popravlja Voyager 1 i 2, a evo koju PORUKU one nose u SVEMIR

One su najdalje otišle od Zemlje i ispituju najudaljenije planete Sunčevog sistema

Autor: K1info/telegraf nauka

22/10/2023 > 19:58

podeli vest:

Američka letelica PRIČA SRPSKI sa vanzemaljcima: NASA popravlja Voyager 1 i 2, a evo koju PORUKU one nose u SVEMIR
Foto: Youtube/Printscreen/nasa


Inženjeri američke agencije NASA zaduženi za misiju Voyager rade na tome da obe letelice lansirane 1977. nastave da istražuju međuzvezdani prostor još mnogo godina, navela je NASA na svom sajtu.

Jedan od zadataka je da reše problem goriva koje se skuplja u uskim cevima nekih od potisnika svemirske letelice. Ti potisnici se koriste da drže antene okrenute ka Zemlji, a problem je uočen i na drugim letelicama. Osim toga, tim radi na softverskoj zakrpi kojom će se sprečiti greška koja se desila prošle godine na Voyageru 1. Inženjeri su uspeli da problem reše kada se dogodio, ali je softverska zakrpa tu da spreči da se greška ponovi na Voyageru 1, ali da se ne dogodi ni na njegovom blizancu Voyageru 2.

Misija koja traje 46 godina

Potisnici na letelicama Voyager, koje putuju kroz svemir više od 46 godina, primarno se koriste da drže antene okrenute ka Zemlji i tako omogućavaju komunikaciju. Obe sonde mogu da se rotiraju u tri pravca: levo-desno, gore-dole i oko centralne ose, kao točak. Kada se to dogodi, potisnici se automatski uključe i okrenu antene ka komandnom centru.

Gorivo ide do potisnika preko standardnih linija za gorivo, a onda prolazi kroz manje linije unutar potisnika, koje su 25 puta uže od spoljnih linija. Vremenom se tu nagomila i u NASA su odlučili da uspore to gomilanje tako što će ići dalje pre nego što se potisnici uključe.

Letelice Voyager 1 i Voyager 2 su dve letelice koje su najdalje otišle od Zemlje, što svaku ispravku čini mnogo težom nego da su u pitanju mnogo bliže sonde.

- Nakon ovoliko godina misije, inženjerski im ima mnogo izazova o kojima nema napisanih udžbenika i uputstava. Ali uvek nastavljaju da smišljaju kreativna rešenja – rekla je Linda Spilker, projektni naučnik u Laboratoriji za mlazni pogon (JPL) u Kaliforniji.

Kompjuter na Voyager 1 počeo je 2022. da šalje iskrivljen izveštaj, uprkos tome što je sve drugo funkcionisalo normalno. Inženjerima je bilo potrebno vreme da shvate šta je problem, a onda su otkrili uzrok i sve rešili.

- Ova softverska zakrpa je osiguranje koje će čuvati sonde u budućnosti i pomoći nam da one putuju što je dalje moguće. Ovo su jedine dve letelice koje operišu u međuzvezdanom prostoru, pa su podaci koje nam šalju od neprocenjive važnosti za svatanje našeg univerzuma – rekla je Suzan Dod, projekti menadžer misije Vojadžer u JPL.

Poruka i na srpskom jeziku

Letelica Voyager 2 lansirana je 20. avgusta 1977. godine sa ciljem da proučava najudaljenije planete Sunčevog sistema i međuzvezdani prostor. Njen blizanac Voyager 1 poleteo je 16 dana kasnije. Obe su ispitale najudaljenije planete Sunčevog sistema, a onda su ušle u međuzvezdani prostor – Voyager 1 2012, a Voyager 2 2018. Prva je do sada prešla oko 24 milijarde kilometara, a druga 20 milijardi.

NASA je u julu izgubila kontakt sa letelicom Voyager 2 jer su se antene pomerile za dva stepena i nisu više bile okrenute ka Zemlji. Nakon nekih popravki i pomoću takozvanog "međuzvezdanog urlika", kontrola nad letelicom je ponovo uspostavljena.

Ova letelica, kao i njen "blizanac", nose kroz svemir takozvanu zlatnu ploču. Na njoj su snimci sa Zemlje, od zvukova životinja i muzike iz različitih epoha do poruka za vanzemaljce na 59 jezika.

Jedan od tih jezika je i srpski, a poruka koju je izgovorio Milan Smiljanić glasi: "Želimo vam sve najlepše sa naše planete". Poruka se može čuti na gornjem videu (3:14).

Ostavite komentar