Lifestyle > Hi-Tech

EU donela ODLUKU: Od 2027. godine MOBILNI telefoni i TABLETI moraju imati ZAMENLJIVU bateriju

Ovo će uticati na dizajn mnogih popularnih uređaja

Izvor: K1info/telegraf.rs

22/06/2023 > 16:06

podeli vest:

EU donela ODLUKU: Od 2027. godine MOBILNI telefoni i TABLETI moraju imati ZAMENLJIVU bateriju
Foto: Unsplash.com


Evropski parlament je usvojio novu regulativu, a izdvojilo se značajno pravilo koje će promeniti pravac tehnološke industrije. Prema ovom zakonu, proizvođači uređaja biće obavezni da implementiraju zamenjive baterije u svoje proizvode od 2027. godine, ukoliko zakon prođe sve preostale faze.

Promena će uticati na dizajn mnogih popularnih uređaja, poput pametnih telefona i tableta, koji većinom trenutno koriste integrisane baterije koje zahtevaju posebne alate i stručnost za zamenu.

Parlamentarci EU su sa impresivnih 587 glasova podržali ovu promenu, dok je bilo samo devet protiv i 20 uzdržanih. Iako je 2027. godina označena kao godina implementacije, EU bi mogla da odloži ovaj rok, ukoliko proizvođači zahtevaju više vremena za prilagođavanje.

Ranije tokom prošle nedelje, Evropski parlament je usvojio i niz novih pravila koja se odnose na dizajn, proizvodnju i reciklažu punjivih baterija koje se distribuiraju unutar EU.

Ti standardi, između ostalog, nalažu da sva električna vozila i vozila poput električnih skutera, kao i industrijske baterije iznad 2 kWh, moraju imati obaveznu izjavu o emisiji ugljen-dioksida, etiketu i digitalni pasoš.

Parlament je postavio i ambiciozne ciljeve za sakupljanje i reciklažu starih baterija, sa ciljem da do 2031. godine 61% ovog otpada bude prikupljeno, a 95% reciklirano.

Foto: Pexels.com

 

Ova pravila se poklapaju sa naporima EU da utiče na tehnološke divove kao što je Apple u pogledu standardizacije USB-C punjača. Očekuje se da će iPhone 15 serija biti prva sa podrškom za standardni USB-C punjač.

U skladu sa ovim, sve kompanije koje žele da održe svoju poziciju na tržištu EU moraće da se prilagode ovom novom pristupu u dizajniranju baterija za svoje uređaje.

EU je nedavno izmenila i pravila o nepravičnoj konkurenciji i zaštiti potrošača, koja će se primenjivati i na Srbiju. Fokus ovih pravila je na reparaciji starih uređaja i proizvodnji uređaja kompatibilnih sa rezervnim delovima drugih proizvođača, poput punjača ili kertridža za štampače.

 

Ostavite komentar