Lifestyle > Hi-Tech

Da li su SVEMIRSKE solarne elektrane BUDUĆNOST u SNABDEVANJU energijom?

Na projektu rade naučnici Kalifornijskog instituta za tehnologiju, iako su do sada su ovakvi planovi bili daleko od ekonomske isplativosti

Autor: K1info/klix.ba

13/02/2023 > 20:41

podeli vest:

Da li su SVEMIRSKE solarne elektrane BUDUĆNOST u SNABDEVANJU energijom?
Foto: Youtube PrintScreen/Caltech to Launch Space Solar Power Technology Demo into Orbit/Global Update


Postavljanje niza solarnih panela u svemiru, koji bi generisali sunčevu energiju, moglo bi da bude prekretnica u snabdevanju energijom kada se uzme u obzir da noć, oblaci i druga degradacija atmosferskih performansi više ne bi bili bitni. Na takvom projektu rade istraživači Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Caltech).

Do sada su ovakvi planovi bili daleko od ekonomske isplativosti, ali u budućnosti ogromni solarni paneli mogli bi da generišu energiju iz svemira.

Testovi su već u toku, uključujući posebne solarne ćelije koje su razvili istraživači iz Linca, prenosi Der Standard.

Projekat na kojem istraživači rade razvija orbitalne solarne elektrane i zasnovan je na projektu Caltech Space Solar Power Project (SSPP), koji postoji od 2013. godine, a američki preduzetnik i filantrop Donald Bren je za projekat donirao impresivnu sumu od 100 miliona dolara.

Početkom ove godine u svemir je poslat prvi takav probni satelit, svemirski demonstrator solarne energije (SSPD) težine 50 kilograma koji testira tehnologije za strukturne komponente, mikrotalasni prenos energije do stanice na Zemlji i svemirske solarne panele.

Istraživači iz Austrije takođe su uključeni u misiju. Šest od 32 modula solarnih ćelija koji su deo eksperimenta Alba na satelitu dolaze iz LIT Soft Materials Lab sa Univerziteta Johannes Kepler (JKU) u Lincu, gde se više od deset godina radi na razvoju izuzetno tankih fotonaponskih ćelija.

 

Ostavite komentar