Lifestyle > Hi-Tech

NASA saopštila: U ovoj jami na Mesecu SOBNA TEMPERATURA od 17 stepeni Celzijusa

Temperatura mesečeve površine varira između 126 stepeni Celzijusa tokom lunarnog dana, i -137 stepeni Celzijusa tokom noći

Autor: K1/Tanjug

30/07/2022 > 11:36

podeli vest:

NASA saopštila: U ovoj jami na Mesecu SOBNA TEMPERATURA od 17 stepeni Celzijusa
Foto: NASA/GSFC/Arizona State University


NASA je pronašla krater u Mesečevom moru spokoja, jednom od lunarnih mora, u kom je temperatura vazduha ista kao sobna temperatura na Zemlji, objavio je "Forbs".

Zahvaljujući svemirskoj letelici "Lunar Reconnaissance orbiter" (LRO), primećena je depresija na Mesecu, duboka oko 100 metara, dužine i širine fudbalskog terena, gde je temperatura konstantna i za ljude prijatna, oko 17 stepeni Celzijusa.

Foto: NASA/GSFC/Arizona State University

Mesečev krater snimljen tokom tri faze

Temperatura mesečeve površine varira između 126 stepeni Celzijusa, tokom lunarnog dana, i -137 stepeni Celzijusa tokom noći.

Jame na Mesecu, otkrivene prvi put 2009. godine, predstavljaju dobru zaštitu od sunčevog zračenja, kosmičkih zraka i mikrometeorita, navodi NASA.

"Termalno okruženje jame je prijatnije u poređenju sa bilo kojim drugim mestom na Mesecu, sa temperaturama koje variraju oko 17 stepeni gde Sunce ne sija direktno", pišu autori studije.

Foto: NASA/GSFC/Arizona State University

Mesečev krater tokom dve faze

Jama "Trankuillitatis" se nalazi na ekvatorijalnoj geografskoj širini od 8,334° severno i daleko je najtoplija lokacija tokom lunarne noći.

Kako se navodi, jama bi mogla da štiti astronaute od visokoenergetskog zračenja, uključujući svetlost visoke energije (kao što su rendgenski i gama traci) i čestice visoke energije (alfa i beta čestice) koje ne mogu prodreti duboko u Mesečevu površinu.

Ostavite komentar