Slobodno vreme > Gurmanlook

Otkrivamo RECEPT za NAJSOČNIJE POGAČICE u kojima će uživati cela porodica tokom vikenda

Donosimo vam recept za najukusnije pogačice koje možete pripremiti brzo i lako tokom ovih snežnih dana

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

13/01/2024 > 13:24

podeli vest:

Otkrivamo RECEPT za NAJSOČNIJE POGAČICE u kojima će uživati cela porodica tokom vikenda
Foto: K1info


Zimski vikend je najlepše provesti kod kuće sa porodicom uz čaj ili kafu i najukusnije đakonije koje pripremamo zajedno sa mališanima. 

Recept za ovu fenomenalnu poslasticu otkrila nam je fud blogerka, Sanja Tubić, na mrežama poznata pod imenom sanja_homemade_cooking.   

Ona je, kao i većina nas, vikend provodi sa decom i trudi se da im ispunjava željice vezane za hranu. Kako kaže danas ih je obradovala ovim preukusnim pogačicama.

- Ove loptice su dobile ocenu 10 i od srca vam preporucujem da ih spremite - poručuje naša sagovornica, Sanja, koja kuvanje voli od malih nogu. 

Foto: K1info

 
Potrebno: 
  • 150ml mlake vode
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 1 kašicica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 220g brašna
  • 50-70g sira koji se topi po izboru (kačkavalj, mocarela za picu, gauda)
     
Za premazivanje: 
  • Žumance sa kašikom mleka

  • Za premaz: 
  • Malo suvog bosiljka
  • Nekoliko kašika ulia
  • Tri čena belog luka
     
  • Priprema: 
    • U mlaku vodu ubaciti kvasac, šećer i kašičicu brašna
    • Izmešati i pokriti da kvasac krene
    • Dodati so, maslinovo ulje i postepeno dodavati 220g brašna
    • Zamesiti testo
    • Prebaciti ga na brašnjavu površinu i još malo mesiti da se dobije loptica
    • U činiju sipati malo maslinovog ulja, baciti spremno testo, (njega takođe malo premazati uljem) i pokriti da nadođe
    • Nadošlo testo podeliti na 12 jednakih delova (može i na više ako želite manje loptice)
    • Svako parče testa prstima malo rastanjiti, baciti kockicu sira, zatvoriti i oblikovati lopticu
    • Spremne loptice poređati u pleh obložen pek papirom, pokriti i ostaviti 20min da nadolaze
    • Zagrejati rernu na 220°
    • Pre pečenja loptice premazati zumancem umućenim sa malo mleka, posuti malo krupne morske soli i peci oko 15 minuta odnosno dok ne porumene
    • Dok se peku, izgnječiti ili sitno iseckati 3 cena belog luka
    • Dodati malo bosiljka i nekoliko kašika ulja
    • Pečene loptice odmah premazati spremnim uljem i pokriti da malo odmore

      Jedite dok su tople! I pišite nam u komentarima kako vam se dopada. 

    Ostavite komentar