Lifestyle > Gurmanlook

Dobrojutarnje VIKEND ĐAKONIJE: Starinska POPARA

Ovog vikenda donosimo vam recept za jedno pomalo zaboravljeno jelo koje su naše bake često pravile

Izvor: K1info/mondo.rs

04/11/2023 > 08:44

podeli vest:

Dobrojutarnje VIKEND ĐAKONIJE: Starinska POPARA
Foto: Shutterstock


Starije generacije se verovatno sećaju, ali mlađi teško da su jeli ili da znaju šta jepopara. Pa, vreme je da nauče kako se pravi ovo ukusno starinsko jelo.

Dakle, ispratite naredne korake i naučite kako da od starog hleba napravite obrok koji će zavoleti svi vaši ukućani, a deca posebno.

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite da napravite. Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne) je mera za jednu do dve porcije.

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu. Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala. U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).

U činiji izlomite hleb na komadiće veličine oko jedanog centimetra. Kada voda provri dodati izlomljeni hleb. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne previše. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora da bude nakvašen. S druge strane, smesa ne sme biti ni suviše retka. Izraženo u merama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hleba. No, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hleba, zato je najbolje na licu mesta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hleba i mešati. 

Kada procenite da je smesa gusta, stanite sa dodavanjem hleba. Suštinski, čak i da napravite retku smesu, obrok ćete moći da pojedete. Isto važi i za pregustu smesu. Pitanje je samo šta više volitee. 

Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir (ko voli može i kozji). Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira. Dodajte u smesu izlomljeni sir. Mešajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom. Sklonite lonac sa jelom sa ringle. Servirajte poparu dok je vruća.

Ostavite komentar