Lifestyle > Gurmanlook

ZDRAVA, sočna i ukusna: PITA od PEČURAKA i povrća

Idealan obrok za još uvek tople dane

Autor: K1 info/ mogujatosama.rs

06/09/2023 > 18:27

podeli vest:

ZDRAVA, sočna i ukusna: PITA od PEČURAKA i povrća
Foto: Freepik.com


Letnja pita je jednostavna za pripremu, hranjiva je, pravi se od sezonskog povrća, a pogodna je i  za vegetarijance jer se koriste gljive umesto mesa. 

Sastojci: 250g kukuruznog brašna, 3 jajeta, 150g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 50ml ulja, 150ml jogurta, 150ml vode, 200g šampinjona, 1 crvena paprika, 1 tikvica. 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 100g spanaća, 100g feta sira, 100ml pavlake za kuvanje, 1 kašika maslinovog ulja, so, biber i začini po želji (origano, bosiljak).

Priprema: Operite i sitno iseckajte sveže povrće - šampinjone, crvenu papriku, tikvicu, crni luk i beli luk. Ako koristite smrznuto povrće, ostavite ga da se odmrzne pre pripreme.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dinstajte crni luk i beli luk dok ne postanu staklasti. Zatim dodajte šampinjone i nastavite sa dinstanjem dok ne omekšaju. Dodajte crvenu papriku i tikvicu i nastavite dinstanje još nekoliko minuta dok povrće ne postane mekano. Na kraju, ubacite spanać i kratko ga dinstajte. Začinite po ukusu solju, biberom i omiljenim začinima.

U posebnoj posudi umutite jaja i pavlaku za kuvanje. Dodajte izmrvljeni feta sir i dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu. Izmutite jaja, dodajte u njih jogurt, vodu i lagano dodajte brašna uz neprestano mešanje. Za kraj dodajte prašak za pecivo.

Pomešajte sve sastojke i zatim ih izlijte u pleh, obložen papirom. Pecite na 200 stepeni do pola sata sve dok pita ne postane zlatno-smeđa. Secite je kada se ohladi.

Ostavite komentar