Lifestyle > Gurmanlook

Recept za najukusniji PREBRANAC: Uz ovakav PASULJ na meso nećete ni pomisliti

Možete ga praviti u raznim varijantama, ali ovako spremljen biće omiljen svim ukućanima

Autor: K1info/ lepaisrecna

03/09/2023 > 12:20

podeli vest:

Recept za najukusniji PREBRANAC: Uz ovakav PASULJ na meso nećete ni pomisliti
Foto: Freepik.com


Prebranac može da se sprema i sa mesom, i bez njega. Ovaj recept je bez mesa, pa je idealan i tokom posnih dana. Sočan, mekan i preukusan biće omiljeno jelo na vašoj bogatoj trpezi.

Sastojci:

- 500g pasulja

- 3 dl ulja

- 1 kg crnog luka

- 2 čena belog luka

- 1 list lorbera

- aleva paprika

- mleveni biber, so

Priprema:

Beli pasulj stavite u lonac, pa prelijte hladnom vodom. Kuvajte do ključanja. Potom ga ocedite, prelijte vrelom vodom i kuvajte dok ne omekša, vodeći računa da se ne prekuva. Potom ga ocedite od vode.

Očistite crni luk i staviti ga u hladnu vodu da odstoji 10 minuta. Zatim ga isecite na tanke kolutove.

Jedan deo ulja zagrejte u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni. Dodajte malo mlevenog bibera, aleve paprike i so po ukusu.

Jednu tepsiju podmažite, pa na dno ravnomerno, stavite red pasulja, pa preko njega ispržen luk. Ovo ponavljajte dok se ne utroši pasulj i luk. Svaki red luka zalivajte preostalim uljem.

Ali pazite - posledni red mora da bude pasulj. Odozgo stavite list lorbera, dva čena belog luka (a po želji i jednu ljutu suvu papriku). Potom preko svega dobro zalijte uljem. Pecte u zagrejanoj rerni oko pola sata.

Ostavite komentar