Lifestyle > Gurmanlook

Dobrojutarnje VIKEND ĐAKONIJE: Od jednog testa - dve vrste peciva

Donosimo vas još jedan jednostavan recept, idealan za porodični vikend doručak

Autor: K1 info/ cooking.rs

17/06/2023 > 11:22

podeli vest:

Dobrojutarnje VIKEND ĐAKONIJE: Od jednog testa  - dve vrste peciva
Foto: Youtube/ Printscreen/ @CooKing1


Prednost, pored jednostavne pripreme, ovonedeljne  "vikend đakonije" je da se od jednog testa mogu napraviti dve vrste peciva.

Mogu da se razlikuju i poizgledu i po filu, a testo je univerzalno pa svi oni koji vole slatko pecivo mogu slani fil da zamene omiljenim džemom.

Za testo: 550 g maekog brašna (+  brašno da umesite testo, oko 30-50 g), 230 ml tople vode, 5oml jogurta, 50 ml ulja, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica brašna, 1 kašičica soli, 1 jaje

Fil 1: Oko 2-3 kašike frem sira 

FIl 2: 100 g šunke, 60 g kačkavalja, 2 kašike kisele pavlake, origano, jaje, 3 kašike kečapa

Za premazivanje: 1 jaje, so, 1 kašičica kisele pavlake

Priprema: U činiju izdrobite kvasac. Dodajte šećer, brašno i toplu vodu, pa dobro promešajte. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

U veću činiju sipajte oko polovinu  prosejanog brašna. Dodajte so i promešajte. Zatim dodajte ostatak vode, jogurt, aktiviran kvasac, jaje i ulje. Dobro promešajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna i umesite testo. 

Testo oblikujte u loptu, pa stavite u nauljenu činiju i pokrijte. Ostavite pokriveno, dok se testo ne udvostruči, oko 60 minuta. Prostorija mora biti topla, bez promaje. 

Za to vreme napravite fil sa šunkom. U činiju stavite izrendanu šunku i sir, kiselu pavlaku, origano, kečap i jaje. Sjedinite sastojke.
Nadošlo testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu i  podelite na dva dela. Polovinu testa dodatno podelite na dva dela. Polovinu testa rastanjite oklagijom u oblik elipse. 

Foto: Youtube/ Printscreen/ @CooKing1

 

Premazite sredinu sa krem sirom (ili nekim slatkim namazom). Sa leve i desne strane ukoso zasecite testo. Pa isprepletite testo. Drugu polovine testa premazite sa filom od šunke i ponovite postupak.

Od treće velike loptice (jufke) oblikujte veliku elipsu. Premazite preko cele površine fil sa šunkom, pa testo urolajte.Rolat isecite nozem na debljinu od 1-2 cm. Dobićete testo u obliku pužića. Lagano ih spljoštite dlanovima.

Pecivo prebacite na tepsiju koju ste nauljili ili na koju ste stavili papir za pečenje. Testo premažite sa umućenim jajetom sa kiselom pavlakom i soli. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C, dok ne porumeni, oko 20 minuta. 

Pečeno pecvivo poprskajte sa malo vode i prekrijte krpom ili folijom (da dodatno omekša). Kada se pecivo ohladi spremite ga u posudu sa poklopcem ili čistu kesu, kako bi ostalo što duže sveže.

Ostavite komentar