Za dobar dan i miran san – TOPLA ČOKOLADA na 12 načina
Ko ne voli toplu čokoladu ne zna šta propušta
29.12.2022
GurmanlookJoš jedan dokaz da je srpska gastronomija vredna svetske pažnje
podeli vest:
Čuveni gastro portal Taste atlas objavio je mapu najboljih svetskih sireva, a među njima se nalaze i četiri iz Srbije. To je još jedan dokaz da je srpska gastronomija vredna svetske pažnje.
U pitanju su zlatarski sir, pirotski kačkavalj, somborski sir i miročki sir.
Zlatarski sir je vrsta masnog belog sira koja se proizvodi u selima novovaroške opštine na području planine Zlatar. I ovaj sir je zvanično zaštićen kao brend sa geografskom oznakom porekla u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije.
Tradicionalno zlatarski sir se proizvodio od mešavine kravljeg i ovčjeg mleka, ali danas kada je broj ovaca na Zlataru sve manji, skoro isključivo se proizvodi od kravljeg mleka.
Ko ne voli toplu čokoladu ne zna šta propušta
29.12.2022
GurmanlookDa bi vaša trpeza ove godine bila jedinstvena i neodoljiva, dovoljno je da uložite samo malo vremena
28.12.2022
GurmanlookPlaninke u pomuzeno mleko dodaju maju, a nakon jednog sata kroz masu se prođe kašikom kako bi se surutka što bolje odvojila od sira. Onda se sačeka još jedan sat i sir se stavlja u gazu u kojoj opet stoji još jedan sat. Onda se, još uvek u gazi, sir stavlja pod drveni krug koji se pritisne kamenom i tako stoji četiri do pet sati.
Posle toga se seče na kriške, debljine do jednog centimetra, slaže u kante i redom soli. Sir se drži na toplom oko 40 do 45 dana dok ne sazri.
Pored ćilima, simbol i obeležje grada na Nišavi je i kačkavalj, proizvod čiju su veštinu izrade stanovnici sela naučili od Crnovunaca, odnosno Karakačana, koji su izmedu 17. i 19. veka živeli na Staroj planini.
U početku je kačkavalj izrađivan isključivo od ovčjeg mleka sa Stare planine da bi se tek kasnije pravio i od kravljeg mleka ili mešanog (takozvani mešanac). Najstariji pisani podaci o izradi kačkavalja na Staroj planini datiraju s početka 18. veka. Pirotski kačkavalj poznat je širom sveta zbog svoje specifične arome koja nastaje zahvaljujući bogatim pašnjacima.
Na desetinama hiljada hektara staroplaninskih pašnjaka, koji se prostiru na nadmorskoj visini do 2.000 metara, danas pase znatno manje ovaca nego nekad. Ipak, u poslednje vreme, naročito nakon zaštite geografskog porekla imena pirotskog kačkavalja, ovaj proizvod je vratio slavu iz davnih vremena, ali i zadržao majstorstvo izrade i kvalitet proizvoda.
Pre nekoliko godina miročki sir se, uz magareći i šarski, našao na listi 670 najboljih sireva na svetu. Sprema se od davnina i kao svi sirevi iz ovog kraja pravi se od punomasnog mleka. Nema kajmaka i drugih prerađevina od mleka – samo sir. Usireni sir se iseče na kocke i obari u surutki. Nakon te termičke obrade, sir je spreman za konzumaciju. Može se jesti kao mladi ili kad odstoji.
Sir sa Miroča je beli sir, koji kada se jede u svežem stanju, škripi pod zubima, pa ga zovu i škripavac.
Ako već uzimamo rusku salatu, ona treba da bude jelo za sebe, a ne kao predjelo
26.12.2022
GurmanlookNe, nismo uzeli recept od Snebivljive aždaje (ako se sećate kultnog crtača), ali smo sigurni da će vam se i ovaj dopasti
23.12.2022
GurmanlookOn se razlikuje od klasičnih belih sireva jer se ne topi u tiganju, na roštilju, a nanizan na štap, pa pečen iznad otvorene vatre je sličan mnogo poznatijem rođaku, halumi siru sa Kipra.
Na roštilju miročki sir dobije hrskavu koricu, ima blagu aromu dima, a unutrašnjost je mekana i zlatnožute boje je nakon prženja.
Somborski sir je punomasni sir od ovčjeg mleka.
Somborski sir u kačici pravile su još pre dva veka domaćice na salašima iz nekadašnje Bačko-bodroške županije. Prema nekim zapisima, služio se i na bečkom dvoru. Sir u kačici ima zaštićeno geografsko poreklo, a danas ga pravi samo nekoliko porodica iz Stapara.
Manastirska pita sprema se na vodi, ukusna je, sočna, puna nadeva i bez ijedne kapi ulja
19.12.2022
GurmanlookUkoliko želite da unapredite svoje kuvarske veštine – ovaj savet će vam biti veoma koristan
20.12.2022
GurmanlookRecept za spravljanje sira bio je strogo čuvan. Tajnu spravljanja, prema pričama, domaćica nije prenosila ćerki, već snaji, kako bi ostao sačuvan u porodici nakon što se ćerka uda. Nekada se pravio isključivo od ovčjeg, tek pomuzenog mleka i morao je da se pojede za sedam dana. Sada se sve češće pravi od kravljeg mleka.
U bivšoj SFRJ somborski sir se najviše prodavao u Zagrebu i Ljubljani. Danas je kao autentičan proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom stigao do svih kontinenata.
Sitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, a večini ljudi najomiljenije su baš vanilice
15.12.2022
GurmanlookIma i onih koji ne žele da se pohvale ličnim kuvarom, pa profesionalca isprate kući pre nego što se gosti pojave
01.01.2023
ReportažaVozački ispit je položila 1982. godine, a sve ostalo je - istorija
30.12.2022
ReportažaZa ovim blagom je tragao i čuveni obaveštajac po kome je nastao lik Džejms Bonda
28.12.2022
BiznisLjuta je za meštane, ali čujemo i za one koji dolaze i uvek se vraćaju, pravi raj na zemlji. Pogledajte fotografije i uverite se!
pre 4 sata
ReportažaProsečna junska penzija iznosi 45.719 dinara
25.07.2024
BiznisPovlači se proizvod sa srpskog tržišta
25.07.2024
BiznisKintija je navodno pronađena obešena u kući njenog partnera, koji je kasnije priznao policiji šta se dogodilo
25.07.2024
SudbineOdlazak Milana Lojanice je veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti
24.07.2024
SudbineEksperimentsao je sa elementima džeza, fanka i roka u svom bluz zvuku
24.07.2024
SudbinePovodom nesreće oglasio se i njegov otac Horacio Ramos
23.07.2024
SudbineProizvod nije u skladu sa Uredbom REACH
15.07.2024
BiznisOn je osumnjičen da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga
pre 5 sati
HronikaMaksimum ovog kratkog talasa je u nedelju
pre 6 sati
SrbijaVučić je na poziv prve dame Zimbabvea Oksilije Mnangagva prisustvovala Regionalnom forumu o gastronomiji u Africi.
pre 6 sati
SrbijaNije poznat razlog zbog čega je vozač kamiona izgubio kontrolu nad vozilom
pre 8 sati
SvetGradske vlasti objavile su kako je požar izbio nakon eksplozije plinske boce
pre 8 sati
SvetPredsednika Srbije dočekao je predsednik Francuske sa suprugom Brižit Makron
pre 9 sati
PolitikaZa sada nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti
pre 9 sati
SvetJavni tužilac će u daljem toku krivičnog postupka blagovremeno preduzeti sve istražne radnje
pre 10 sati
HronikaVučić je na poziv prve dame Zimbabvea Oksilije Mnangagva prisustvovala Regionalnom forumu o gastronomiji u Africi.
pre 6 sati
SrbijaGradske vlasti objavile su kako je požar izbio nakon eksplozije plinske boce
pre 8 sati
SvetZa sada nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti
pre 9 sati
SvetRadovi će se odvijati od 28. jula do 11. avgusta
pre 11 sati
BeogradPrema njegovim rečima, toplo vreme će se nastaviti i početkom avgusta, ali uz labilizaciju vazdušne mase
pre 12 sati
SrbijaPevačica je priznala da je čula da se otkazuju nastupi i da je loša sezona
pre 11 sati
Celebrity
Ostavite komentar