Kultura > Pozorište

Odnos prema nacionalnom teatru doneo je POZNATOM mladom GLUMCU OVU PRESTIŽNU NAGRADU!

Jednoglasnu odluku o priznanju mladom glumcu nacionalni teatar je doneo u oštroj konkurenciji

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

07/06/2024 > 14:32

podeli vest:

Odnos prema nacionalnom teatru doneo je POZNATOM mladom GLUMCU OVU PRESTIŽNU NAGRADU!
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Glumac Aleksandar Vučković dobitnik je Nagrade "Petar Banićević" za 2023. godinu, za uloge Mihajla Medakovića u predstavi Slobodana Selenića "Očevi i oci" u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, kao i Koste u "Urnebesnoj tragediji"  Dušana Kovačevića, u režiji Jagoša Markovića, saopštili su iz Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Jednoglasnu odluku o priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do navršenih 35 godina života, a koji se umetnički istakao u periodu od 1. novembra 2022. do 31. decembra 2023. godine, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru doneo je žiri u kojem su bili glumica Dobrila Stojnić, prošlogodišnja dobitnica Nagrade "Petar Banićević" Nina Nešković i umetnički direktor Drame Molina Udovički Fotez.

Odluka o ovogodišnjem laureatu, prema rečima članova žirija, nije bila laka, jer su svi predloženi kandidati svojom darovitošću i predanim radom ostvarili uloge koje zaslužuju nagradu koja nosi ime velikana našeg pozorišta Petra Banićevića.

- Posle analitičnog i argumentovanog razgovora, glumac Aleksandar Vučković  se ipak izdvojio svojim ostvarenjima u pomenutim predstavama. Lik Mihajla Medakovića u predstavi Očevi i oci je očito blizak njegovom glumačkom senzibilitetu i temperamentu, a nesporna darovitost i studiozan rad su ga doveli do izuzetno uspešne kreacije, koja je već nagrađena na  festivalima - Bucini dani u Aleksandrovcu, Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda u Užicu, Međunarodnom festivalu glumca Nikšić i Sterijino pozorje.  Kosta u predstavi Urnebesna tragedija je uloga koja jasno govori o izuzetnom scenskom šarmu Aleksandra Vučkovića, kao i o širokom rasponu emocija, od duboko dramskih, gotovo tragičnih, do razigrano duhovitih stanja. Očito je reč o glumcu, stalnom članu Drame Narodnog pozorišta u Beogradu koji se igri na sceni predaje do kraja i time pleni srca publike -  navedeno je u obrazloženju žirija.  

Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006).

Prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić, Suzana Lukić, Jovana Stojiljković i Nina Nešković.
 

Ostavite komentar