Kultura i umetnost > Pozorište

SPEKTAKL U BDP-U! Tamara Vučić iz prvog reda pratila premijeru predstave "Čovek slon" reditelja Kokana Mladenovića(FOTO)

Predstava je rađena prema delovima originalnog dramskog teksta Dimitrija Kokanova I govori o odbacivanju različitosti u društvu

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

27/05/2024 > 11:18

podeli vest:

SPEKTAKL U BDP-U! Tamara Vučić iz prvog reda pratila premijeru predstave "Čovek slon" reditelja Kokana Mladenovića(FOTO)
Foto: Instagram Printscreen/beogradskodramskopozoriste


Premijera predstave "Čovek slon" prema tekstu Dimitrija Kokanova u režiji Kokana Mladenovića održana je sinoć na sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta. U publici je, pored brojnih poznatih zvanica, bila i Tamara Vučić i time poslala poruku da je pozorište izuzetno važno za jedno društvo. 

Predstava je rađena prema delovima originalnog dramskog teksta Dimitrija Kokanova "Drama slon: Ogled o problemima reprezentacije u pozorištu" i govori o odbacivanju različitih medicinskih stanja od "zdravog" društva. 

Foto: Instagram Printscreen/beogradskodramskopozoriste

 

Sa Ozrenom Grabarićem u naslovnoj ulozi predstava "Čovek slon" koja je i svojevrsni odgovor na čuvene eseje Suzan Sontag o bolesti kao metafori u savremenom društvu, bavi se istraživanjem slučajeva odbačenosti i marginalizacije, i na koji način društvo spektakla tretira one koji su drugačiji. Pogledajte detljno u videu ispod. 

- Rad na predstavi 'Čovek slon' bio je inspirativan i uzbudljiv, a film Dejvida Linča, sa Džonom Hartom i Entonijem Hopkinsom, gledao sam davno i ostavio je jak utisak na mene. Predstava govori o društvu spektakla, o izlaženju pred ljude, senzacionalizmu, pogotovo danas kada nas mediji pune onim što je šokantno, skandalozno. Na površini su stvari koje privlače našu pažnju da to posmatramo, a ne vidimo suštinu - rekao je Ozren Grabarić u najavi predstave. 

Osim večeras maestralnog Grabarića na sceni Beogradskog dramskog pozorišta večeras su se našli i Mirjana Karanović, Jovo Maksić, Jana Milosavljević, Ivan Tomić, Slađana Vlajović, Aleksandar Jovanović, Milan Kolak, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski i Bojana Stojković.

Foto: Instagram Printscreen/beogradskodramskopozoriste

 

Scenograf predstave je Marija Kalabić, kostimograf Aleksandra Pecić Mladenović, kompozitor Irena Popović Dragović, za scenske pokrete bila je zadužena Andreja Kulešević, a za scenski govor Dejan Sredojević.

Foto: Instagram Printscreen

 

Publika je dugim aplauzom ispratila protagoniste predstave sa scene. 
 

Ostavite komentar